IT-system fejler fortsat

Problemer med det elektroniske ansøgningssystem, Tast selv-service, har nu fået NaturErhvervstyrelsen til at udskyde ansøgningsfristen med en uge.

Trods flere års forberedelse fungerer Fødevareministeriets nye IT-system, Tast selv-service, som skal bruges til ansøgning af arealstøtte, stadig ikke optimalt - til stor frustration for landmænd og deres konsulenter. Deadline for ansøgninger er derfor nu udskudt en uge til 30. april.

Beslutningen om udskyde deadline er taget, efter at NaturErhvervstyrelsen i mandags gennemførte en svartidsmåling i samarbejde med Videnscentret for Landbrug, planteavlskonsulenterne ansat i Dansk Planteavlsrådgivning samt De Private Planteavlskonsulenter.

På trods af, at målingen ifølge NaturErhvervstyrelsen viste flere forbedringer, så er svartiden i systemet fortsat utilfredsstillende, ligesom der er problemer med import og redigering af markkort.

NaturErhvervstyrelsen lover nu, at de sætter alt ind på at forbedre det. En arbejdsgruppe er blandt andet nedsat, som med friske øjne kan finde en løsning på de udestående problemer.

- Set i bakspejlet må vi nok erkende, at der kunne have været en højere grad af brugerinddragelse, og det vil vi sikre os sker i det fremadrettede arbejde. Der gennemføres desuden en ny svartidsmåling den 8. marts, hvor der følges op på de yderligere forbedringer af Tast selv-service, siger Ole Heinager, ressourcedirektør i NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

Planteformand ærgrer sig
Hos Landbrug & Fødevarer, er planteformand Torben Hansen helt enig i, at brugerinddragelsen burde have været højere. Han mener, at det er brandærgerligt, at systemet ikke har fungeret optimalt fra starten, og at man nu har kørt i næsten en måned i en slags testfase med store problemer.

- NaturErhvervstyrelsen burde have inddraget brugerne mere i udviklingsforløbet. Og systemet burde have været testet meget bedre og mere grundigt allerede inden det blev åbnet den 1. februar, så alle fejlene var blevet opdaget i tide. Nu er det i stedet ansøgerne, der skal døje med de voldsomme problemer, som systemet skaber, siger Torben Hansen.

Slap endnu ikke af
Han fortæller, at Landbrug & Fødevarer tager ministeriets beslutning om at udsætte fristen en uge til efterretning.

- Vi havde helst set, at den oprindelige frist kunne overholdes, da en udskydelse af fristerne kommer til at skubbe hele ansøgningsforløbet. På den anden side gør problemerne, at vi ikke tør risikere, at landmændene ikke kan nå at indsende ansøgningen til tiden, siger Torben Hansen

Han understreger, at en udskydelse af fristen ikke må få folk til at tro, at de kan læne sig tilbage og slappe af. Systemet kører stadig meget langsomt, og derfor er det fortsat vigtigt at få sendt sin ansøgning ind i god tid inden fristen.

Læs også