Gør klar til stor ammoniaksæson

Mere vårsæd end sædvanligt skal have gødning her til foråret. Fristrup Maskinstation, Aabybro, forventer, at det kommer til at ske med flydende ammoniak.

Fristrup Maskinstation forventer, at der vil blive en travl sæson for nedfældning af flydende ammoniak og har klargjort udstyret. Indehaver Niels Erik Larsen tror nemlig, at den kommer til at køre en del timer i år.

Priserne er nu blevet attraktive i forhold til anden kvælstofgødning. En dansk importør af flydende ammoniak anslår, at prisfaldet ligger på cirka 700 kroner pr. ton.

Mange vårafgrøder i år
Tidligere kørte Fristrup Maskinstation meget flydende ammoniak i vårafgrøder, men den tendens har været faldende, efterhånden som der er kommet flere og flere vinterafgrøder ind i markplanerne rundt omkring.

Men høst og efteråret i det nordjyske var sidste år så våd en fornøjelse, at mange ikke nåede at så deres vinterafgrøder.

- Vi har ikke sået mere end 30 procent vinterafgrøder i forhold til normalen, fortæller Niels Erik Larsen, der forventer, at ammoniaknedfældningen bliver populært i de forholdsvis mange vårafgrøder nu her til foråret. 

Der bruges cirka 100 kilo flydende ammoniak pr. hektar, og typisk vil Fristrup Maskinstation kører lige før såmaskinen.

Flydende ammoniak er bestemt heller ikke fremmed for maskinstationen, som hvert år placerer det sammen med lægning af melkartofler.

Effektiv og miljørigtig gødning
Men det er nu ikke alene prisen, der er en fordel for planteavlen, mener maskinstationsindehaveren.

- Nedfælderen placerer ammoniakken i ti centimeters dybde, og gødningen virker med det samme, lige der hvor rodnettet starter, siger han.

Niels Erik Larsen mener også, at der en miljøgevinst ved nedfældning af flydende ammoniak.

- Det er bundet i jorden, så der er ingen risiko for udvaskning, siger han.

Læs også