To maskinstationer går sammen

Efter 40 år med maskinstation har Gamst Maskinstation valgt at gå sammen med Maskinstationen A/S Ågård - ganske enkelt for at styrke virksomheden og udnytte maskinerne bedre.

Brødrene Vagn og Kaj Rasmussen er med fire årtier med Gamst Maskinstation kendte folk i landbruget i det sydjyske. Sammen med maskinstationen har de to også et stort landbrug med i alt 700 hektar, heraf halvdelen forpagtet, der drives og efter 40 år i maskinstationsbranchen vil de bruge mere tid på landbruget.

Resultatet er et netop indgået samarbejde med Maskinstationen Ågård, der sammen med Gamst Maskinstation fremover udgør samarbejdet. Ny kørselsleder er den nyansatte Preben Laursen, der har mange års erfaring indenfor landbrug og maskinstation.

I forbindelse med samarbejdet har man valgt at lave en gårdbestyrelse. I den finder man Peter Gæmelke, der i landbrugskredse vel næppe kræver den store præsentation.

- Landbruget er inde i en rivende udvikling, og derfor har vi valgt at lave en gårdbestyrelse, hvor blandt andet Peter Gæmelke sidder med i, for at optimere driften, og hvor vi kan høste af hinandens erfaringer, oplyser Kaj Rasmussen, der ser samarbejdet mellem maskinstationerne og den nye gårdbestyrelse som et tiltag, der skal gøre alle parter klar til at gå fremtidens udfordringer i møde.

Passer godt sammen
Gamst Maskinstation har otte ansatte - det samme har Ågård. Og tilsammen råder de to maskinstationer over en maskinpark, der supplerer hinanden godt.

Mens man hos Gamst er stærke på blandt andet gylle, hvor man ikke mindst har været blandt de første indenfor SyreN-systemet, er Ågård stærker inden for græsdelen.

- Det er vigtigt at understrege, at der også skal drives et landbrug på  350 - 400 hektar. Og med samarbejdet får Vagn og Kaj mulighed for at koncentrere sig om landbruget, forklarer Peter Gæmelke, der ser flere lighedspunkter mellem sin egen og Vagn og Kaj Rasmussens bedrift - blandt andet pløjefri dyrkning, hvor de dermed har fælles erfaringer at kunne trække på.

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også