Arla rykker røgeosten til Ørbæk

Selskabets plan for mejeriet i Ørbæk indebærer blandt andet, at mejeriet overtager produktionen fra Thrane Røgeost i Odense.

Arla vil fortsat producere røgeost på Fyn. Men produktionen vil i løbet af efteråret blive flyttet fra Thrane Røgeost i Odense til mejeriet i Ørbæk.

Det sker efter, at Arla sidste år overtog driften af det fynske mejeriselskab Faurholt og Thrane I/S med mejerier i henholdsvis Odense og Ørbæk. Siden overtagelsen har produktionen kørt videre på de to mejerier, mens Arla har undersøgt, hvordan koncernen bedst muligt kan videreføre den fynske produktion.

- Vi har valgt at færdiggøre den flytning af produktionen fra Odense til Ørbæk, som de tidligere ejere havde påbegyndt. Det er nødvendigt at skabe en sundere økonomi for produktionen. Derfor må vi samle hele produktionen på mejeriet i Ørbæk. Men røgeosten bliver på Fyn, den rykker bare 30 kilometer sydøst på, siger Peter Giørtz-Carlsen, der er Arlas direktør for det danske marked.

Fortsat fynsk jerseymælk
Mejeriet i Ørbæk vil dermed fremover producere Thrane røgeost, creme fraiche, skyr, kvark, hytteost samt mælk og piskefløde i poser. Mælkeleverancen til mælken og piskefløden i poser kommer fra syv jerseygårde, der alle ligger på Fyn. To af gårdene er økologiske, og mælken fra disse bedrifter indvejes særskilt på mejeriet.

På mejeriet vil der desuden være forskellige former for såkaldt lønproduktion af mejerivarer til en række kunder.

- Vi har en række planer om at give danske forbrugere flere spændende produkter at vælge imellem inden for premium kategorien i de kommende år, og her tror vi, at mejeriet i Ørbæk kan spille en rolle. Især den fynske røgeost er noget særligt i Danmark, og den vil vi gerne bevare på det danske mejerimarked og være med til at videreudvikle, siger Peter Giørtz-Carlsen.

Medarbejderstaben reduceres
Når flytningen af røgeostproduktionen fra det lille anlæg i Odense er færdig i løbet af efteråret, får mejeriet i Ørbæk som udgangspunkt en årlig produktion på cirka 5,5 millioner kg. Distribution, laboratorium og øvrig administration vil fremover blive varetaget igennem den øvrige del af Arla.

I dag er der i alt 23 medarbejdere fordelt på de to mejerier i Ørbæk og Odense, 17 i Ørbæk og seks i Odense. Når forandringerne er gennemført vil det samlede antal medarbejdere blive 16. Disse vil alle være tilknyttet mejeriet i Ørbæk.

Arla nedsætter et lokalt forhandlingsudvalg, der på bedst mulig vis skal forsøge at hjælpe de berørte medarbejdere videre til nye beskæftigelsesmuligheder andetsteds – enten i eller uden for Arla. Der vil også blive tilbudt mulighed for efteruddannelse.

Læs også