Der er styr på foderkontrakterne

Der er tilsyneladende kun få tvister mellem landmændene og grovvareselskaberne om foderkontrakter. Årsagen er hovedsageligt, at de er juridisk klare, vurderer rådgiver.

Kun få landmænd henvender sig i dag med tvister omkring foderkontrakter, oplyser svinerådgiver i LandboNord, Vagn Johansen. Årsagen er blandt andet, vurderer svinerådgiveren, at grovvareselskaberne i højere grad garderer sig juridisk med klare foderkontrakter.

Vagn Johansen, der har beskæftiget sig med foderkontrakter i 30 år, så en stigning i antallet af tvister i 2008, da kornpriserne dykkede voldsomt, og nogle landmænd forsøgte at snyde sig ud af aftaler, som de indgik, da kornpriserne var høje.

- Dette gav en del tvister mellem landmænd og grovvareselskaberne. Løsningen for foderstofselskaberne har siden hen været at stramme op på procedurerne i handlerne for at minimere deres udgifter til sagførere, vurderer Vagn Johansen.

Svinerådgiveren konstaterer således, at formalia i foderhandlerne har undergået en enorm udvikling på få år.

- Indtil 2006 havde jeg aldrig set en underskreven foderkontrakt. I dag er der ingen, der tør handle, uden at kontrakten er underskrevet.

Følg spillereglerne
Vagn Johansen anbefaler landmanden at forebygge problemer med grovvareselskabet ved at skrive under på dét af oplæggene til foderkontrakter, han accepterer, og returnere denne til foderstofselskabet.

Alternativet for landmanden kan være, at han risikerer, at grovvareselskaberne fremadrettet sætter deres tilbudspris så højt, at de er sikret, selvom landmanden løber fra aftalen, påpeger Vagn Johansen.

- Førhen var en aftale en aftale, også selv om den var mundtlig. I dag er landmanden nødt til at skrive under, hvis han vil opfattes som en professionel og troværdig partner. Det er gensidig respekt til gavn for begge parter, siger den nordjyske svinerådgiver.

Dårlig udvikling
Vagn Johansen mener dog, at udviklingen i bund og grund er utilfredsstillende, fordi den viser, at der er opstået mistillid mellem landmændene og grovvareselskaberne.

- Landmændene og grovvareselskaberne har dog været lige gode om, at vi står, hvor vi står i dag, understreger han.

Læs også