VINDER: Årets slagtesvineproducent er kåret: Det blev Claus Jørgensen fra Hadsund.
Med en daglig tilvækst på 1.057 gram, en fodereffektivitet på 2,53 FEsv pr. kilo tilvækst og en dødelighed 1,92 blev Mary-Ann og Claus Jørgensen, Augustminde, ved Hadsund udnævnt til årets slagtesvineproducent i forbindelse med Videncenter for Svineproduktions årsmødet i Herning.
- Mary-Ann og Claus passer hver sin stald og konkurrerer hårdt om at nå de bedste resultater, fortalte formand for Landbrug & Fødevarer, Lindhart Nielsen, under sin beretning i går.
Claus Jørgensen forklarer:
- Det handler jo om æren, og så er der gået sport i det. Sidste gang var mit hold for eksempel 15 gram under Mary-Anns hold målt på tilvækst pr. dag.
- Når det er sagt, så arbejder vi i det daglige med hvert vores, men vi hjælper også hinanden, når der er brug for det, for vi har en fælles bundlinje, tilføjer han.
815 kandidater
I alt havde Videncenter for Svineproduktion modtaget 815 kandidater til årets slagtesvinebesætning fra den lokale rådgivning. Claus Jørgensen, som også sidder med i VSP's bestyrelse, blev indstillet af Rie Krukow, LMO.
Nummer to i rækken som årets slagtesvineproducent blev Mads B. Iversen ved Dronninglund, som blev indstillet af Vagn Johansen, LandboNord, og som blandt andet præsterer en daglig tilvækst på 1.031 gram, en fodereffektivitet på 2,67 og en kødprocent på 60,9.
Nummer tre blev Ulrik Volsgaard, Ørnhøj, indstillet af Kristian Juul Mikkelsen, Svinerådgivning Vest med en daglig tilvækst på 916 gram, en fodereffektivitet på 2,54 og en kødprocent på 61,4.
De to besætninger præsterer henholdsvis 534 og 531 kroner i DB pr. sti og dødeligheder på henholdsvis 2,59 og 2,50 procent.
Svineproducent Henrik Hanghøj, Dybvad er sammen med nogle af sine medarbejdere ramt af MRSA 398. Det fortalte han om på Svinekongressen sammen med sygeplejerske Tinna Ravnholt Urth.
Sygeplejersken er ansat i region Nordjylland til udelukkende at beskæftige sig med MRSA 398, og hendes arbejde indebærer blandt andet, at hun tager ud og taler med folk, der er blevet konstateret positive overfor MRSA 398. Nordjylland er det eneste sted, der i dag har en person som Tinna Ravnholt Urth ansat.
Sygeplejersken kom også til Henrik Hanghøj, hans familie og personale.
- Det var noget, der gav meget ro på, erklærede svineproducenten, der på grund af MRSA også har oplevet at have været hængt ud i medierne på nettet.
- Det gav en klarhed over, hvad det betød at være smittet med MRSA, hvordan man skulle forholde sig, om man skulle fortælle om det eller ej, samt hvilke konsekvenser smitten kunne have eller ikke have.
- I dag fortæller vi det til alle, og det giver ingen problemer, fortæller Henrik Hanghøj, der også i dag kender sin oplysningspligt overfor alle, der har med besætningen at gøre. Blandt andet aftagere af grise, og alle medarbejdere får i dag skrevet i deres ansættelseskontrakt, at besætningen er MRSA-positiv, så der ikke er tvivl om, at de er blevet orienterede.
Ifølge Tinna Ravnholt Urth får MRSA-positive et særligt kort, som giver adgang til den rette behandling med det samme, idet man som MRSA-smittet ikke kan behandles med methicillin, som er almindeligt at behandle mennesker med, men som ikke bruges til dyr.