Coating af svinestald tager form

Nordisk Afløbs Teknik A/S er kommet langt i udviklingen af coating til brug i blandt andet betonen i svinestalde og kyllingestalde. Efter flere forsøg begynder et brugbart og holdbart coating-produkt at tage form.

De er lige ved at nå målet med et brugbart og holdbart coating-produkt til svinestalde, Michael Breil og Jens Eis fra Nordisk Afløbs Rens A/S, Ribe.

Coatingen er baseret på et produkt de hidtil har brugt i forbindelse belægning i faldstammer i lejligheder og huse, hvor det beskytter mod tæring. Og den gummiagtige belægning er i forskellige blandinger og sammensætninger blevet afprøvet på betonen og de øvrige overflader i både svine- og kyllingestalde.

Forleden var Michael Breil og Jens Eis, sammen med Teknologisk Institut og et interesseret firma mødt op hos svineproducent Thomas Jessen ved Gram, for at måle og vurdere på den grå coating, der foreløbig har set mest lovende ud. I alt fem prøver blev taget i den grå coating og fem prøver på betonen til sammenligning.

En udfordring
Ifølge Michael Breil er målet at udvikle en coating, der kan holde til brug og hyppig rengøring i mindst fem år. Hidtil har problemet og udfordringen være at udvikle en coating, der har kunnet holde sig fast på betonen, og ikke blive beskadiget ved brug og vandspuling ved rengøring.

Boksene i Michael Jessens farestald er blevet behandlet med forskellige coatingblandinger, og indtil videre har den lysegrå blanding vist sig at være bedst.

Det er i hvert fald det foreløbige resultat ved inspiceringen af stalden forleden, hvor der også blev tid til at diskutere, hvordan forsøget er gået indtil videre.

Michael Jessen kunne her bekræfte at den lysegrå coating helt klart er den der har klaret sig bedst indtil videre. Dog havde han forventet at den påsprøjtede coating ville have fordelt sig i et helt jævnt lag.

Indtil videre afventer Nordisk Afløbs Teknik A/S resultatet af prøverne. Et firma har allerede vist interesse for at bruge produktet i forbindelse med stalde. Samtidig vil Nordisk Afløbs Teknik A/S fortsætte med udviklingen af coatingen, der også skal bruges i kyllingestalde.

Læs også