Hvor meget kan vi selv få Danish Crown til at vokse?

De danske svineproducenters formand vil have analyseret fordele og ulemper ved, at andelshaverne selv finansierer Danish Crowns vækst.

Lindhart B. Nielsen, repræsentantskabsmedlem i Danish Crown og formand for Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer, sætter nu øget fokus på svineproducenternes egen rolle i forbindelse med den vækst, som Danish Crowns repræsentantskab har vedtaget, at selskabet skal igennem.

- Prisen for svinekødet i butikkerne forandrer sig ikke. Fremadrettet vil vi landmænd derfor få en bedre pris for kødet ved fortsat at have et stort selskab med de størrelsesøkonomiske fordele, det giver.

- Men kapitalafkastet i slagteribranchen kan kun komme ét sted fra: At jeg som svineproducent får mindre for kødet. Men når jeg alligevel skal have mindre for kødet, så kan jeg måske ligeså godt indkonsolidere det i selskabet og fortsat bevare ejerskabet af Danish Crown, lyder ræsonnementet fra Lindhart B. Nielsen.

En måde at indkonsolidere et beløb i Danish Crown er ved at lade en del af efterbetalingen blive i selskabet.

Finansielt
Efter Lindhart B. Nielsens opfattelse bør andelshaverne have en stor interesse i at sidde på ejerskabet så meget som overhovedet muligt.

Han erkender dog, at det er et meget dårligt tidspunkt for Danish Crown at bede især svineproducenterne om at poste flere penge i selskabet.

- Det er en kæmpe udfordring at lade pengene stå i selskabet, fordi folk har skrigende brug for penge lige nu. Det kan ikke være mere uheldigt, siger formanden, der efterlyser en nøjere analyse af fordele og ulemper ved de forskellige modeller for Danish Crowns udvikling.

Læs også