Agrovi tegner strategien

Agrovi har afholdt konference på Hotel Scandic i Roskilde, hvor man diskuterede krisetider og den økonomiske udvikling i landbruget.

Agrovi oplevede et stort fremmøde til konferencen på Scandic Hotel i Roskilde, hvor de første to foredragsholdere veloplagt fortalte forsamlingen om dansk landbrugs økonomiske fremtid.

Svend Jørgen Jensen, finansanalytiker i Demetra, kom med en klar kritik af bankerne.

- Landmænd, I skal droppe renteswap, det er en katastrofe. Det er ganske enkelt noget bankerne vil sælge, og som I ikke har brug for, sagde Svend Jørgen Jensen blandt andet.

En Titanic-situation
Claus Dalsgaard chefstrategi i Nykredit var ikke enig i kritikken af bankerne og indledte sit foredrag med dyr pointe.

- Vi har lånt jer hundrede milliarder - hvem skulle tro vi ville gøre jer ondt? For vi vil gerne have vores penge igen, sagde han smilende og tilføjede:

- Svend Jørgen Jensen og jeg ser ikke så forskelligt på udviklingen i dansk landbrug. Men jeg så forleden filmen Titanic, og vi er i en Titanic-situation i dansk landbrug lige nu. Vi har ramt et isbjerg, og vi kommer til at ramme flere, og det skal vi forberede os på. Og vi skal tale om den rigtige strategi.

Boligmarkedet en faktor
Begge fagfolk var dog enige i at renten de næste lange stykke tid vil forblive lav, og at en eventuel recession kunne være forestående.

- Det vil virkelig være historisk, hvis vi får skabt inflation i Europa. Jeg tror det ikke, fortæller Claus Dalsgaard.

- Vi har en kæmpegæld, og der findes ikke nogen nem løsning på at fjerne den. Så jeg tror også, at vi er på vej mod en recession, og renterne de næste år vil være lav, forklarede Svend Jørgen Jensen.

- Boligmarkedet er her en central faktor. Vi har omkring 70.000 ledige boliger i Danmark, og dette overflod af for mange boliger, som presser markedet vil være til stede de næste seks til syv år, og lige så længe vil renten forblive lav, fortalte han.

Den klare strategi
Efter hovedindlægget fra de to finanseksperter var der flere spændende oplæg, som tilhørerne kunne vælge imellem i konferencerummene. Blev man i salen kunne man derfor høre seniorkonsulent fra Agrovi, Lotte Eghøj, præsenterer forskellige værktøjer til landmændene, når det handlede om at lægge den rette strategi for fremtiden.

- Landbruget har selv løsningen på mange af de udfordringerne, vi står overfor. Hvis I lægger en håndgribelig, klar og realistisk strategi for jeres bedrift, kan det betyde en stor forskel, forklarede Lotte Eghøj, og forsatte.

- Jeg har et udmærket eksempel på, hvordan sådan en strategi kan betyde en verden til forskel. En dimitterende fra Harvard blev for ti år siden spurgt, om de havde sat sig klare skrevne mål for fremtiden, og om de havde lagt planer for, hvordan de ville nå dem?

- Tre procent sagde klart ja, 13 procent havde en nogenlunde plan og 84 procent havde ingen specifikke mål overhovedet. Ti år efter viste en undersøgelse, at de første tre procent nu tjente ti gange så meget som resten af gruppen. Den eneste forskel på dem, var klarheden omkring deres individuelle mål, og det understreger ganske enkelt, at den rette strategi kan gøre en klar forskel, fortalte Lotte Eghøj.

Læs også