Råd og vejledning inden roehøsten

På en mark ved Nr. Alslev på Falster slog FMR Landbrugsmaskiner, i samarbejde med Holmer, i sidste uge et slag for oplysning og vejledning til fremmødte roedyrkere.  

- Vi har rigtig gode erfaringer med Holmer og har allerede solgt 10 maskiner i år. Derfor synes vi også, at det er vigtigt, at gøre opmærksom på Holmers kvaliteter i forbindelse med roeoptagningen.

- Men selvom maskinen står for det grove arbejde, så er det føreren inden i kabinen, som kan gøre den store forskel, fortæller Henrik M. Rasmussen fra FMR Landbrugsmaskiner.

Han tilføjer, at indstillinger på roeoptageren er vigtige for den samlede fortjeneste og her kan føreren være med til at gøre sit for.

Opmærksom på kvaliteten
- Dette arrangement drejer sig om at gøre maskinføreren bevidst om sine muligheder og ansvar. Mødet er derfor en hyggelig ihukommelse, hvor man kan få genopfrisket nogle gode muligheder og løsninger og samtidig få et par råd med hjem. Det er et tilbud til de rigtig mange roedyrkere derude som allerede er meget kompetente og dygtige på det her område.

Finn Sørensen fra Nordic Sugar deltog i gårsdagens arrangement og var glad for tiltaget, det giver ham mulighed for at fortælle om hvilken kvalitet sukkerfabrikken forventer.

- Føreren af roeoptageren spiller en afgørende rolle, det er der ingen tvivl om, men der er flere punkter, vi er opmærksomme på, når det gælder optagningen af roerne, fortæller Finn Sørensen.

Nordic Sugar fokuserer blandt andet på renheden, som måske kan blive en udfordring i år nogen steder, på grund af det våde vejr. Samtidig gælder for det Nordic Sugar om at modtaget hele pæne roer med så få afbrækkede spidser som muligt, og sidst, men ikke mindst, handler det om, at så lidt som muligt går tabt.

Fornuftige prøver
- Vi vil gerne være med til at sætte fokus på spildet i marken. Undersøgelser fra blandt andet Holland viser, at der i flere tilfælde kan være et spild på op til 10 procent, hvilket er et tab, som vi herhjemme skal være opmærksomme på.

- Rodedyrkerne skal derfor i denne sæson have fokus på hvordan, de kan nedbringe eventuelt spild eller kontakte os for råd og vejledning.

Indtil videre ser prøveoptagelser af sukkerroerne fornuftige ud. Sukkerprocenten ligger omkring de 16 procent, men vil forhåbentlig stige i løbet af efteråret.

FMR Landbrugsmaskiner i Nykøbing Falster vil med dette arrangement også gerne understøtte Nordic Sugars målsætning, der hedder: 20 procent af sukkerroedyrkerne skal levere 20 ton sukker pr. hektar i 2020.

Læs også