Landmandslivet på nært hold

Flere hundrede besøgende fik indblik i livet på landet, da svineproducent Kaj Munch inviterede indenfor i anledning af Åbent Landbrug.

Regnen siler ned over Lundby, og jorden er mudret under gummistøvlerne. Vejret afholder dog ikke folk fra at besøge Bøgekærgård på Sydsjælland på Faxe-egnen denne søndag den 18. september.

I anledning af Åbent Landbrug har indehaverne Kaj og Anette Munch slået dørene til stalden op, så offentligheden kan se, hvordan en svineproduktion med flere hundrede grise ser ud.

En travl dag
Og der er mange interesserede på gården, primært familier med små børn, som steger pandekager under åben himmel, finder slik gemt i kornet inde i laden og – ikke mindst – kigger på og rører ved de mange grise.

Kaj Munch agerer turguide og fører grupper af besøgende gennem staldens labyrinter. Her fortæller han om grisenes liv og om produktionen, og på trods af vejret har han travlt.

- Ja, klokken er ikke tolv endnu, og vi har da haft et par hundrede gæster indtil videre. Nok til at jeg er hæs allerede, griner han og illustrerer situationen med rusten stemme.

En fordomsfjerner
Ved siden af Kaj fremviser en af medarbejderne stolt en få uger gammel smågris, som de mindre børn vil hen og klappe. Få skridt længere inde er en so i fuld gang med at fare - et syn som fascinerer de besøgende, for en fødende so er ikke hverdagskost for dette publikum.

- De fleste besøgende er landsbyboere, men ingen af dem er landmænd, forklarer Kaj Munch. Vi har besøgende fra hele kommunen og fra Køge, Roskilde, København og Nordsjælland og flere andre steder.

- Før i tiden kendte alle mennesker en landmand. Man havde måske en i familien, eller ens venner kendte nogen som os, men i dag er vi landmænd og svineproducenter en lille isoleret klike, og den almindelige ved ganske enkelt ikke hvordan en moderne bedrift kører i dag.

Undervisning til skoleklasser
Netop derfor er begivenheden Åbent Landbrug en nødvendighed, mener Kaj Munch. En dag som denne er med til at fjerne fordommene omkring svineproduktion, dyrevelfærd og andre ofte betændte medieemner.

På denne dag kan offentligheden få syn for sagen og et indblik i livet på landet. Men Kaj Munch og hans folk åbner ikke kun dørene en enkelt dag om året.

- Siden ’90’erne har vi haft jævnligt besøg af skoleklasser. De kommer herud og ser grisene og gården, fortæller han, mens den sidste i den farende sos kuld kommer til verden lige for øjnene af gæsterne.

- Og ud fra stemningen at dømme har det været en stor oplevelse for dem at trodse uvejret og besøge en vaskeægte svinestald og opleve landmandslivet på helt nært hold.

Læs også