Konkurrenceevnen i fokus

VALGKAMP: At skabe forhold, så landbrugserhvervet kan konkurrere med udlandet. Det bør være i fokus af valgkampen, mener flere i landbruget.

- Vi kan ikke leve af at klippe hinanden. Vi må prøve at vælge de politikere, der kan se lidt fremad og skabe gode vilkår for erhvervslivet blandt andet ved at lette på omkostningerne, mener Ticans formand Jens Jørgen Henriksen.

Han ønsker ikke flere afgifter som fedtskatten, der blot giver virksomhederne bøvl og ekstra omkostninger.

- Vi skal have fokus på det, vi kan leve af - og vi kan ikke leve af afgifter, siger slagteriformanden.

Landboforeningsformand Hans Gæmelke, Djursland Landboforening, er på samme linje.

- Vi skal have markedsvilkår, så vi kan konkurrere med udlandet. Flere ekstraomkostninger har vi ikke brug for, siger han og tilføjer, at det er vigtigt at få forklaret, at vandplanerne er en sådan omkostning, der vil betyde mistet konkurrenceevne.

Miljø frem for bureaukrati
- Øget bureaukrati, som er i de planer, hjælper jo heller ikke miljøet, tilføjer han og er dermed enig med formanden for Midtjyllands Pelsdyravlerforening.

- Vi må vide, hvornår nok er nok indenfor miljø og dyrevelfærd. De sidste mange reguleringer, vi er blevet pålagt, har handlet om øget kontrol uden for alvor at bedre forholdene for dyrene eller miljøet, siger John Papsø.

- Hvis vi skal skabe vækst også i Udkantsdanmark, er det ikke øget kontrol, vi har brug for, tilføjer den midtjyske pelsdyravler, mens en kort og intens valgkamp er i gang.

Læs også