Vinterbyg gav 6 ton med 17 procent vand

Spritny udgave af New Hollands største mejetærsker blev i går taget i brug i vinterbyg i Østjylland. Både ejer og fører begejstret.

Finn Sørensen på Kalbygård ved Låsby begyndte i går at høste vinterbyg med en spritny 35 fods New Holland CR9090 mejetærsker, der aldrig har været ude at køre før.

Han kørte tidligere med en New Holland CR9080 med et 30 fods skærebord.

- Vi skal høste lidt mere i år, og den nye har noget større kapacitet, forklarer han.

Finn Sørensen høster for én nabo, og i alt skal den nye maskine høste omkring 750 hektar.

- Det er en super maskine, det går helt fantastisk, siger han.

Høstet uden spild
I markplanen er der 27 hektar vinterbyg af sorten Salling, der er 2-radet og kendt for et være en af de tidligste sorter.

- Den er klar til høst. Onsdag lå vandprocenten på 20, og jeg gætter på, at den er 17 til 18 procent i dag (torsdag, red.), siger den østjyske planteavler, lige før han kører ind i marken.

Han spekulerer dog ikke så meget på vandprocenten.

- Vi går mest op i at få afgrøden høstet rigtigt og uden spild. Vi har gennemløbstørreri og planlager, og vi kan selv tørre og opbevare det hele, pointerer Finn Sørensen.

Medtaget af vinteren
Vinterbyggen afsættes som foderkorn. Kalbygård havde indtil for fem år siden en højtydende malkekvægbesætning, men drives nu som planteavlsbedrift uden besætning.

Finn Sørensen er i forvejen ikke specielt godt tilfreds med afgrøden, der er sået omkring den 20. september efter vårbyg.

- Det har været et dårligt år: Lidt sen såning under fugtige forhold. Vi synes, den har været hårdt medtaget af vinteren, men den står heller ikke på vores bedste jord, erkender han.

Fint efter forholdene
Han forventer ikke, at den kommer til at give »ret godt« og gætter på, at der måske kun kan hentes fem ton pr. hektar. Det normale gennemsnitsudbytte i vinterbyg ligger på 6-6,5 ton pr. hektar.

Det viser sig, at vandprocenten ligger mellem 16,5 og 17 procent, og ud fra udbyttemåleren og det, der er i vognen, da det lille stykke er høstet færdigt, vurderes udbyttet til seks ton pr. hektar.

- Det tegner godt. Det er fint efter forholdene. Nu skal vi bare have vejret med os, så vi kan få det hele ind i siloerne, siger han.

 

Læs også