LMO: Løft hovedet, landmænd!

Landmændene kan selv bidrage til, at bankerne og politikerne får et mere positivt syn på landbruget, mener direktør for rådgivningsselskabet LMO.

Massive tab på schweizerfranc, bankkrak og økonomisk krise. Det er ting, mange forbinder landbruget med.

Men sådan behøver det ikke at være. For der er god grund til at være stolt af at være landmand. En tredjedel af landmændene tjener rent faktisk ganske mange penge, og rigtig mange kan komme til det med de rigtige tiltag, fortæller direktør i rådgivningsselskabet LMO, Jan Winther.

At denne positive historie ikke trænger igennem i offentligheden skyldes ifølge direktøren, at både landmændene, bankerne, politikerne og ikke mindst medierne har et for stort fokus på de negative historier.

- Det er måske typisk dansk. Vi vil hellere fokusere på dem, der ikke klarer sig så godt, siger Jan Winther.

Problemet er imidlertid ifølge LMO-direktøren, at man kan tale et erhverv fuldstændig nedenom og hjem.

Op med hovedet
- Når jeg for eksempel taler med bankerne, siger de, at de negative historier i pressen påvirker dem. Derfor skal vi passe på med at tale os alle sammen ned i et sort hul, for så risikerer vi at gøre bankerne og landmændene selv endnu mindre tilbøjelige til at investere i bedriften.

- I stedet burde vi i højere grad sende nogle positive signaler. Og landmændene kunne selv starte med at sende dem, tilføjer Jan Winther.

På den baggrund opfordrer LMO-direktøren landmænd, der gør det godt, til at stå frem i pressen og fortælle om det.

- Det ville påvirke politikere, banker og landmændene til at se lidt mere velvilligt på tingene, hvis landmænd står frem og fortæller, at det faktisk går godt, og at de er stolte af deres erhverv, mener han.

Vend stemningen
Jan Winther understreger, at landmændene naturligvis ikke skal være »lalleglade« og gøre tingene bedre, end de er.

- Men jeg kunne godt tænke mig, at landbruget i højere grad fokuserer på ting, der lykkes. At de har en tilgang til tingene, der både er realistisk og relativt positiv.

At der ER positive historier i landbruget, har han bankernes ord for.

- Jeg har talt med banker, der har lånt penge ud til konkrete projekter, og som beretter om landmænd, der klarer sig fornuftigt. Jeg spørger så: Hvordan kan det være, at det er en dybt bevaret hemmelighed? Vi har alle behov for at høre, at der sker noget i erhvervet, så vi kan få vendt den negative stemning, der er omkring landbruget, til en mere positiv, siger Jan Winther.

Initiativer
LMO-direktøren pointerer, at hans opfordring om at fortælle flere positive ting ligeså meget er et opråb til hans egne ejerforeninger: Landboforeningen Midtjylland, Landboforeningen Kronjylland, Østjydsk Familielandbrug og Familielandbruget MIDT-Jylland.

- Konkret håber vi på at kunne lave en konference i efteråret i samarbejde med en bank, hvor vi fokuserer på de økonomiske muligheder i erhvervet. Personligt tænker jeg også meget over, hvad jeg skriver i lederen i LMO-avisen (foreningens blad, red.). Det skal ikke være krisesnak det hele, siger Jan Winther.

Læs også