- Værre er det heller ikke at havne i Finansiel Stabilitet

Udviklingschef Kristian Hedeager Nielsen fra fynske Centrovice, der i dag taler til krisemøde på Mors, mener, at det er bedre at være kunde i Finansiel Stabilitet end dårlig kunde i en anden bank.

Der er beroligende ord på vej til de mange landmænd, der er berørt af krakket i Fjordbank Mors.

Udviklingschef Kristian Hedeager Nielsen fra fynske Centrovice vil således i aften til et møde på Morsø Landbrugsskole komme med budskabet, at man ikke behøver at gå i panik, hvis man havner i Finansiel Stabilitet, der ellers populært bliver kaldt statens skraldespandsselskab.

- Det er ganske glimrende at være kunde i Finansiel Stabilitet. Det er i hvert fald bedre at være kunde dér, end det er at være dårlig kunde i andre banker. Det er der ingen tvivl om, siger Kristian Hedeager Nielsen.

Har erfaring med bankkrak
Udviklingschefen er hentet til Mors, da han har høstet mange erfaringer ved at rådgive de landmænd, der blev ramt, da Fionia Bank gik ned i 2009. Cirka 40 landmænd havnede her i Finansiel Stabilitet. I dag er der stadig mellem 20 og 30 tilbage.

På mødet i aften i Mors vil han komme ind på, hvad det helt praktisk vil sige at havne i Finansiel Stabilitet.

- I Finansiel Stabilitet er der dialog, og langt de fleste ting lander fornuftigt. Selvfølgelig sker det dog også, at der opstår interessekonflikter, og man har et forskelligt syn på tingene, men man har altså muligheden for at tage en grundig dialog om, hvad der er de rigtige løsninger. Tit er det nogle løsninger, som er bedre, end hvis man er i et kommercielt pengeinstitut, siger Kristian Hedeager Nielsen.

Frygt ikke højere priser
Ifølge Kristian Hedeager Nielsen behøver landmænd heller ikke frygte, at det bliver voldsomt dyrere at være kunde i Finansiel Stabilitet frem for sin gamle bank.

Finansiel Stabilitet har nemlig kun det ønske at gøre sine kunder så attraktive som muligt, så de kan sendes videre til et nyt pengeinstitut. Og selvom det er svært at komme videre, så kan det altså godt lade sig gøre.

- Mit råd til de berørte landmænd, det er, at de nu bare skal fokusere på deres drift og gøre det bedst muligt, og så iværksætte de tiltag, der kan iværksættes på deres bedrifter, siger Kristian Hedeager Nielsen, der fortæller, at det samtidig er vigtigt, at man villig til at indgå et samarbejdet med Finansiel Stabilitet for at finde de rette tiltag.

- Måske viser det sig, at det man har gjort ikke er nok, men det at vise handling og gå til opgaven med åben pande, det er i hvert fald det, som er med til at muliggøre, at man kan blive en del af fremtiden.

Ikke sidde med hænderne i skødet
Udviklingschefen fraråder derfor også på det kraftigste, at landmænd, der havner i Finansiel Stabilitet, forholder sig afventende.

Han fortæller, at nogle landmænd måske har en tilbøjelighed til at sige, at man ikke vil forpligtige sig til noget lige nu, og så længe man bare forholder sig roligt, så har man hele tiden muligheden for at komme ind til en forhandling på et tidspunkt.

- Det er bare et rigtig dårligt signal at sende. På et tidspunkt så kører toget, og så handler det altså om at være med, og ikke stå tilbage på perronen. Der kommer ikke et tog mere, siger Kristian Hedeager Nielsen, der altså ikke kan understrege nok, hvor vigtigt det er selv at vise handling, såfremt man havner i Finansiel Stabilitet.

Det forventes, at op mod 300 vil deltage i aftenens informationsmøde på Morsø Landbrugsskole om situationen efter Fjordbank Mors. Det er Landbo Thy og Landbo Limfjord, der har arrangeret mødet. Tilmelding er ikke nødvendig.

Til mødet kommer Visti Nielsen fra Finansiel Stabilitet og den nu tidligere direktør i Fjordbank Mors, Torben Sørensen, som vil orientere om statens overtagelse af banken. Derudover vil Kristian Hedeager Nielsen fra Centrovice fortælle om erfaringerne i forbindelse med krakket af Fionia Bank i 2009.

Det bliver for pressen - heriblandt Effektivt Landbrug - ikke muligt at dække størstedelen af mødet, da den er forment adgang under Visti Nielsens og Torben Sørensens indlæg.

Læs også