Landmænd klar til at øge investeringerne

Fire ud af ti landmænd vil øge produktionen i 2012, og hver fjerde forventer at øge investeringerne, viser landmandsbarometer.

Fire ud af ti landmænd forventer at øge produktionen, og hver fjerde forventer at øge investeringerne i 2012. Ligeledes regner hver fjerde med, at de vil tjene mere i 2012.

Det viser Landmandsbarometeret, en halvårlig undersøgelse foretaget af Videncentret for Landbrug.

- 2012 ser positivt ud, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug, i en pressemeddelelse. Især forventningen om øgede investeringer er ifølge Klaus Kaiser et sikkert tegn på, at tiltroen til fremtiden er vendt tilbage.

De store bedrifter er de mest investeringsivrige - her forventer helt op imod hver tredje at øge investeringerne mere end 25 procent i 2012.

2010 en mellemstation
Efter et par meget vanskelige år begyndte økonomien i landbruget at rette sig i 2010, og i dag er produktionen trimmet i mange landbrugsvirksomheder, som blandt andet har haft travlt med at reducere omkostninger og øge fokus på driften.

- Optimismen har også baggrund i højere produktpriser og den fortsat lave rente, vurderer Klaus Kaiser, der samtidig understreger, at optimismen skal ses i lyset af et vanskeligt udgangspunkt.

- Mange landmænd har haft store underskud i de seneste år, og kæmper stadig for at få en ordentlig økonomi i virksomheden. Samtidig er landmændenes økonomi meget følsom over for råvarepriserne og stigninger i renten, lyder det.

Høje omkostninger
Samtidig oplever landmændene ifølge landmandsbarometeret stigende begrænsninger for at øge produktionen.

- Begrænsningerne knytter sig primært til høje produktionsomkostninger, som seks ud af ti anfører som et problem. Men også udfordringer med at skaffe finansiering til udvidelser, lovgivningsmæssige begrænsninger og manglende miljøgodkendelser anføres som store og voksende problemer for landmændene, siger Klaus Kaiser.

Landbrug & Fødevarers formand, Niels Jørgen Pederse, udtrykker forsigtig optimisme over de nye tal, men understreger, at der fortsat ligger en række udfordringer og venter for erhvervet.

- Jeg glæder mig naturligvis over, at mange landmænd kan se lys for enden af tunnelen. Bedre indtjening, øget produktivitet og større interesse i at investere er alt sammen positivt. Men samtidig er det også nødvendigt at understrege, at vi som erhverv fortsat har en række udfordringer, som kræver at politikerne og finanssektoren er aktive medspillere, så vi kan fastholde fremgangen og udvikle vores erhverv yderligere, udtaler Niels Jørgen Pedersen.

Læs også