Ikke rart at mistænke kolleger

Minkavler Jørgen Jensen tror ikke på, at det er dyreaktivister, som står bag, at 1.000 til 1.200 minkhvalpe natten til mandag forsvandt fra hans farm i Østvendsyssel.

Natten til mandag forsvandt 1.000-1.200 minkhvalpe fra en af Jørgen Jensens minkfarme i Østvendsyssel, og med de minkpriser, der er for tiden, udgør de forsvundne hvalpe en potentiel værdi på 300.000-400.000 kroner.

- Det er rigtig surt. Og det er rigtig surt, at det næsten kun kan være kolleger, som kan have gjort det. Det er ganske forfærdeligt, lyder det fra minkavleren, der i alt har to farme og en produktion på cirka 21.000 mink om året.

Den farm, der var tyveri på, ligger i Flauenskjold, og det er et stykke, hvorfra han bor. Det var det tredje tyveri i Nordjylland af minkhvalpe inden for ganske kort tid. I forrige weekend blev der på en minkfarm ved Sæby stjålet 1.000 minkhvalpe, og i dagene op til forrige weekend forsvandt 500 minkhvalpe fra en farm i Hjallerup.

Professionelle folk
- Vi kan se på den måde, som de har taget minkene på, at det er folk, der ved, hvad de laver, siger Jørgen Jensen.

Dyrene kan overleve i 12-16 timer inden de skal sættes sammen med en tæve. På den tid kan dyrene godt nå at blive transporteret syd for grænsen. Det tror Jørgen Jensen dog ikke er sket.

- Så ville man da have taget dem i Sønderjylland og ikke kørt helt herop. Der er jo masser af mink andre steder i landet. Det er lidt mærkeligt, lyder det.

En eller anden form for dyreaktivisme, som minkavlerne ellers også for tid til anden bliver ramt af, tror han heller ikke på. Havde det været dette, tror han, at aktivisterne ville have efterladt tydelige tegn på deres aktion, som de plejer at gøre.

Kan være røget ud af landet
Formanden for Dansk Pelsdyravlerforening Tage Pedersen er ikke meget for at komme bud på, hvad der kan være sket ved de nu gentagende antal af tyverier af minkhvalpe, da det vil være rent gætværk.

- Men det hele virker meget mystisk, lyder det fra formanden.

Hans bud på, hvad man kan gøre for at forhindre tyverierne er at skaffe sig en tyverialarm. Det har langt de fleste avlere i dag ikke.

- Men det er altså også træls, hvis man skal leve i et Fort Knox, siger Tage Pedersen.

Fik stjålet 5.000 minkhvalpe
Sidste år var der også problemer med stjålne minkhvalpe fra minkfarme. Eksempelvis fik Karsten Risager fra Tastum ikke langt fra Skive, i maj sidste år stjålet 5.000-6.000 minkhvalpe, der ville have opnået en værdi af 1,5 millioner kroner.

Da forsikringen ikke dækker, når der er tale om hvalpe, har tyveriet været en kraftig medvirkende årsag til, at Karsten Risager i dag har solgt sin farm, og i dag blot har en mindre produktion.

- Jeg er godt nok 64 år, men salget af farmen hænger sammen med tyveriet. Det var lige godt træls, at man skulle miste 1,5 millioner kroner på den måde, siger han, og fortæller, at politiet ikke kunne gøre meget for at opklare hans sag.

Hvalpe måske i udlandet
Karsten Risager er dog overbevist om, at de mink, han fik stjålet, ikke er endt på danske farme, da der var tale om et så stort antal, som der var.

- Der skal mindst 2.000 tæver til for at kunne afsætte 5.000-6.000 hvalpe. Det ville man opdage. Om ikke andet ville man se det ved pelsauktionen, hvis en avler der kun har et par tusind tæver lige pludselig har 10.000 hvalpe. Jeg tror, de er havnet syd for grænsen i eksempelvis Polen, men jeg kan jo ikke vide det, siger Karsten Risager, der dog også siger:

- Men når der kun er tale om 500 eller 1.000 hvalpe, så kan det sagtens lade sig gøre, at de bliver her i landet. Så det kan de sagtens være nu, siger han.

Nordjyllands Politi oplyser, at de ingen spor har at gå efter i de tre nylige sager i Nordjylland.

Læs også