Såsæden fra havnen til lufthavnen

FAF's sædekornsfabrik er nedlagt på Odense Havn, og et nyt og udvidet anlæg i den tidligere S.A.B.-fabrik i Beldringe vil stå klar til høst.

Tilbage i 2006 solgte DLG den hæderkronede såsædsfabrik på Odense Havn for på sigt at give plads til attraktive boliger på havnekajen. Såsædsproduktionen har dog kørt videre indtil februar i år, hvor DLG/FAF i den mellemliggende periode har været på udkig efter andre muligheder for produktion af såsæd.

Chancen bød sig, da anlægget i Beldringe blev i »overskud« i forbindelse med Danish Agro's overtagelse af S.A.B. Anlægget tæt ved lufthavnen er opført i 70'erne og ti år senere udvidet med to kornhaller med plads til hver 10-12.000 tons. Efter 1999-orkanen blev fabrikken delvis renoveret.

En del af fabriksudstyret fra Odense Havn er blevet flyttet til Beldringe, hvor DLG/FAF nu er i færd med en gennemgribende modernisering og udbygning af såsædsanlægget.

Fordoblet kapacitet
Når den står færdig til høst, vil den fremstå som en topmoderne såsædsfabrik med en kapacitet på 20.000 tons såsæd om året, eller en fordobling i forhold til tidligere.

- Den er en af DLG's ialt fem såsædsfabrikker, og vi vil fortsat producere al den såsæd, som fyldes i såmaskinerne hos vore fynske kunder. Det drejer sig cirka om halvdelen af produktionskapaciteten, mens den anden halvdel dels aftages af andre DLG-afdelinger, eller sælges til en gros og eksport, fortæller souschef Henning Jakobsen, der har ansvaret for FAF's såsædsproduktion.

Netop på Fyn er der et stort fremavlspotentiale, og med udflytningen fra Odense til Beldringe vil logistikken blive langt nemmere for lastvognene, som løbende henter fremavlskorn hos de mange fynske avlere til fremstilling af såsæd til den efterfølgende sæson.

Nyt kontorbygning
Henning Jakobsen forklarer, at anlægget i Beldringe vil kunne producere op til 300 tons såsæd om dagen. To tredjedele er vintersæd, og derfor vil anlægget i august og september skulle køre 12 timer i alle ugens syv dage for at følge med efterspørgslen på såsæd.

Seks medarbejdere er fast beskæftigede på fabrikken, som bliver installeret med nyeste rense- og bejdseudstyr. Desuden er installeret fuldautomatisk prøveudtagning, og anlæg til påfyldning af storsække. I dag leveres omkring 95 procent af al såsæd i storsække.

Samtidig med renoveringen og udbygningen af det tidligere S.A.B.-anlæg bliver opført en moderne kontor- og mandskabsbygning ved brovægten foran fabrikken.

Souschef Henning Jakobsen oplyser, at der i høst også bliver åbnet for almindelig kornmodtagelse til de to store kornhaller i Beldringe.

 

Læs også