Tørreri klar med helt nyt korn-koncept

AFGRØDER: Nybro Tørreri A.m.b.A. i Janderup i Vestjylland er kendt for sin produktion og tørring af græs, lucerne og grønpiller. Nu er tørreriet klar med sit eget helt nye korn-koncept, hvor man vil tilbyde tørring og opbevaring af korn til fast pris.

Med udsigten til at EU-tilskuddet til grønpiller, grønt græs og lucerne formentlig falder helt væk nu eller i løbet af de kommende par år, kunne udsigterne for Nybro Tørreri i Janderup, der netop tørrer og producerer de tre grønne afgrødeprodukter, pludselig se lidt dystre ud.

Men heldigvis er de gæve vestjyder ikke sådan at slå ud. I hvert fald arbejder man hos Nybro Tørreri på at lancerer et helt nyt koncept indenfor korntørring og opbevaring.

- Vi stod med et anlæg og kunne spørge os selv, hvad det så kunne bruges til, når grundlaget for pilleproduktion falder væk, og vi samtidig står med et gældfrit, funktionsdygtigt produktionsapparat, forklarer bestyrelsesmedlem i Nybro Tørreri, Kresten Ibsen.

Og med stor tørre- og lagerkapacitet og stigende kornpriser, lagde svaret nærmest lige for – og samtidig har man udviklet sit eget koncept: - Tørring og opbevaring af korn til fast pris.

Stor kapacitet
Nybro Tørreri råder over stor tørrekapacitet og vil bruge to haller med en samlet kapacitet på 20.000 tons til kornet. Og indtil videre vil produktionen af græs, lucerne og grønpiller fortsætte:

- I 2011 fortsætter vi normalt med græs og lucerne, og starter så forsigtigt op med korn, forklarer dagligleder hos Nybro Tørreri, Lilian Pedersen.

Både hun og Kresten Ibsen understreger samtidig, at man ikke har nogen intention om at blive foderstofvirksomhed.

- Vi vil udelukkende tilbyde tørring og lager for korn til fast pris for egnens landmænd. Vi ligger godt for korn, forklarer Kresten Ibsen, der tilføjer at det primært er medlemmerne, der vil kunne gøre brug af tilbuddet, mens alle andre også kan komme med alt efter udbud, efterspørgsel og kapacitet.

Samtidig understreger han, at man ikke som foderstofvirksomhederne, vil til at sælge korn, men at man kan formidle kontakt til mæglere og kornhandlere.

Det nye korn-koncept blev forelagt medlemmerne i forbindelse med et medlemsmøde i januar. Torsdag den 10. marts inviterer Nybro Tørreri til et offentligt orienteringsmøde omkring oplagring af korn, hvor man vil forsøge at få et billede af, hvor stor interessen er. Mødet finder sted på Billum Kro hvor der startes med spisning kl. 12.00 mens selve mødet går i gang kl. 13.00. Alle interesserede er velkomne. For de der ønsker spisning kræves der tilmelding senest 8. marts – se mere på www.nybrotoerreri.dk

Læs også