Danske kartofler i båd til Rusland

Massiv russisk efterspørgsel efter kartofler har fået Danespo A/S til for første gang i mange år at fylde et skib med kartofler og sende det direkte til Kaliningrad.

Der er stor efterspørgsel på kartofler i Østeuropa i denne sæson, og fredag sendte Danespo A/S for første gang i mange år en båd med kartofler til Rusland.

Skibet sejlede fra Grenå fredag aften og ankom til Kaliningrad knap to døgn senere.

I denne omgang kom der knap 800 ton af sted, men Bo Rasmussen, salgschef i Danespo A/S, bliver ikke overrasket, hvis der igen kommer en båd af sted om ti-tolv dage.

- Østeuropa er et stort marked lige for øjeblikket, fortæller Bo Rasmussen, som vurderer, at eksporten har en stabiliserende effekt på priserne i Danmark.

- Der er et massivt eksportmarked, og det har generelt været med til at hæve prisniveauet i Europa, at der er et vakuum i Rusland og Østeuropa. Det har bragt priserne op, og det lægger en bund under markedet, siger han.

 

Vandvejen
Den danske notering ligger i øjeblikket omkring 180 kroner pr. hektokilo ab gård for en første klasses vare. Det er ifølge Danespo-salgschefen mere end en fordobling i forhold til sidste år.

At kartoflerne sejles ad vandvejen skyldes, at det p.t. er besværligt at eksportere via landevejen på grund af forviklinger mellem Polen og Rusland om årsagerne til det flystyrt, der sidste år kostede den polske præsident Kaczynski livet.

Danespo A/S har sendt kartofler til Sankt Petersborg i Rusland i halvanden måned i containere via Århus Havn, men Rusland importerer også andre fødevarer i øjeblikket. Derfor er der begrænset containerkapacitet på linjen til Sankt Petersborg.

 
I den aktuelle sending leveres kartoflerne i 25 kilos sække, og knoldene er 50 millimeter eller større. Kartoflerne er overstørrelser fra produktionen af læggekartofler – det kan også være industrielle leverancer – men der går også en hel del ordinære spisekartofler østpå, fortæller Bo Rasmussen.

Læs også