Mælkeproducenter tvivler på Tysklands-effekt

Arlas mejeriengagement i England har ikke givet 10-20 øres tillæg for de danske andelshavere, vurderer producentformand. Han tror heller ikke på en kontant belønning for fusion med Hansa-Milch.

Arlas forestående fusion med nordtyske Hansa-Milch vækker ikke den helt store forhåbning hos Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, LDM.

- Jeg trækker lidt på smilebåndet, må jeg indrømme. Om det vil give noget, er et trosspørgsmål. Men jeg mener ikke, erfaringerne fra England vidner om, at vi har udsigt til noget ekstra for endnu et mejeriengagement i udlandet.

- Vi mælkeproducenter har i hvert fald ikke fået 10-20 øres tillæg pr. kilo mælk for at drive mejeri i England. Og jeg tvivler meget på, at vi kommer til at få det for vores mejeriforretning i Tyskland, siger Peder Mouritsen, formand for LDM, til Effektivt Landbrug.

Vækst i en presset tid
Producentformanden peger videre på, at Arla i runde tal indvejer 65 procent mere mælk, end der kan afsættes på hjemmemarkederne i Danmark og Sverige. Derfor er mejeriet pisket til at eksportere enorme mængder mejeriprodukter.

- Man kan derfor spørge, om det er klogt at tage mere mælk ind. Vi skal jo afsætte den tyske mælk på det tyske marked, som jeg forstår planerne. Og skal vi afsætte endnu flere Arla-produkter på et tysk hjemmemarked, der er selvforsynende, risikerer det at blive til pressede priser, som jeg ser det.

- Men måske har man sat sig for, at Arlas omsætning skal op på 75 milliarder kroner årligt for enhver pris. Man skal bare passe godt på, man ikke fokuserer for meget på vækst og glemmer at passe butikken. Og det er da interessant, at vores andelsselskab har råd til vækst i en tid, hvor vi mælkeproducenter er gennem en hård, hård øvelse, hvor vækst absolut ikke er en mulighed, pointerer Peder Mouritsen.

Bekymrende udvikling
Han kalder det samtidig bekymrende, at Arla afregningsmæssigt halter efter alle sammenlignelige konkurrenter.

- Arla har tidligere meldt ud, at man ville afregne 5 procent bedre end konkurrenterne. Det har man så ændret til, at man vil afregne til højst opnåelige pris. Men jeg kan konstatere, at Arla i dag ligger væsentligt efter Campina og Skånemejerier. Og det bekymrer mig i virkeligheden mere, end at man vil fusionere med et mindre tysk selskab, slutter Peder Mouritsen.

Læs også