Ellemann møder oprevne landmænd

DEBAT: På forhånd er der langt mellem miljøminister Karen Ellemann og de sønderjyske landmænd, der mandag aften tager til møde på Landbrugscentret nær Vojens.

Landmændene taler om, at de nye vand- og naturplaner, som er i høring frem til det tidlige forår, vil føre til, at en del af dem går fallit. Miljøminister Karen Ellemann er omvendt citeret for, at landmændene tager sorgerne på forskud, og at de i øvrigt overdriver.

- Vi har tænkt os at spørge ministeren, hvad vi kan forvente os af de nye planer, som visse steder vil gøre det meget vanskeligt at drive landbrug, siger Henrik Frandsen, der formand for Sønderjysk Landboforening og nyvalgt medlem af bestyrelsen for Landbrug & Fødevarer.

Landmændene har en time til at komme af med deres spørgsmål og få Karen Ellemanns svar. Da der ventes mange tilmeldte, gælder først til mølle princippet.

Med på mødet er også den store landbrugsorganisations rejsehold, som de sønderjyske landmænd kan tale videre med, når ministeren er på vej tilbage til København.

Landbrugene nær de mest naturfølsomme områder – f.eks. mod Lille Bælt - ventes at blive mest berørt af de nye miljøplaner.

Stor usikkerhed
Jørgen Jensen, der har et brug på Haderslevs Næs, siger:

- Forud for den endelige udformning af nye vandplaner er der som sædvanlig stor usikkerhed om, hvor meget, vi skal gøre, og hvornår det skal ske. Som sædvanlig kom politikerne med et meget voldsomt udspil, som efterfølgende er blevet modereret i håbet om, at vi stiller os tilfreds.

- Jeg er naturligvis interesseret i at blive klogere på, hvor meget vi skal reducere udledningen af kvælstof. Vi ved, at det lige nu er 9.000 tons, vi skal reducere med, og det kan vi lige så godt komme i gang med, for kravet forsvinder ikke ved, at vi stikker hovedet i busken.

- De sidste 10.000 tons er sparket til hjørnespark, og her kan noget formentlig stadig flyttes. Det bliver sikkert os landmænd, der er nødt til at dokumentere, hvad vi allerede har leveret af kvælstofreduktioner.

- Og så vil jeg forfærdelig gerne høre mere om den kompensation, som vi er lovet i fuldt omfang. 50 mio. kr. slår i hvert fald ikke til, så jeg er spændt på, hvad miljøministeren har at sige til det, når vi mødes i Vojens mandag aften, slutter Jørgen Jensen.

Mødet finder sted mandag den 13. december fra kl. 18 med spisning. Mødet starter kl. 18.45.Tilmelding senest 10. december – se mere på www.slf.dk.

Læs også