Verdens største

STORT: Der var Danmarks-premiere i Svenstrup i Nordjylland, da Hjallerup Maskinforretning præsenterede den nye Fendt 939.

Verdens største konventionelle traktor har været i Nordjylland. Det skete på Hjallerup Maskinforretnings velbesøgte maskindemonstration i Svenstrup.

- Traktoren er en prototype. Den første Fendt 939 udenfor prototyperne kommer til Danmark i december, og den kommer til Hjallerup, fortæller direktør Lars Pedersen, Hjallerup Maskinforretning.

Til demonstrationen kørte den nye Fendt 939 ud over marken uden redskaber. Den skulle vise, at den trods dens størrelse også kunne bevæge sig. Mange landmænd nød den tur.

- Men hvis de vil køre med en seks meter Cultus harve 30 centimeter i jorden, så skal de også bruge de heste, sagde direktøren, mens flere Fendt traktorer kørte omkring ham.

Men der var ikke larm på pladsen. Traktorerne er lydsvage.

- Fendt 939 er faktisk mere lydsvag end en bil, fortæller servicetekniker Jørgen Frandsen fra Agco Danmark og fremhæver betjeningsterminalen, hvor skærmen kan have fire felter samtidig til for eksempel bak-kamera, GPS og forskellige informationer.

- Og så er alle Fendt traktorerne brændstoføkonomiske, tilføjer Lars Pedersen, der fremhæver mærkets kørekomfort, og at det er en traktor, der holder prisen.

Og der har da også været gang i traktorsalget. Da Hjørring Maskincenter holdt Åbent Hus, blev der således solgt tre Fendt og én MF traktor.

Og hvis landmanden ønsker det, er Lars Pedersen også klar med finansieringstilbud. Dels ved leasingkontrakter dels med finansiering gennem Agco-finance. Det gælder også på de efterårskampagner, der nu gennemføres.

Stor interesse
Der var stor interesse for både den nye premiere-model Fendt 939 og den ligeledes nye Fendt 800 serie.

Så stor var interessen, at skiltet med tallet 939 på Fendt-flagskibet var forsvundet i nattens løb før demonstrationen. Men der var hurtigt bud til fabrikken i Tyskland, og et nyt skilt blev fremskaffet.

Både 939 og hele 800-serien er forsynet med SCR-emissionsteknologi, der opfylder kravene for plus 200 hestekræfters traktorer fra årsskiftet.

- Fendt Vario 939 topper som verdens største konventionelle traktor. 800-serien ligner 900-serien, men er klassen mindre. 800-serien ligger fra 200 til 280 heste. Det er det segment, den største efterspørgsel er i, siger direktør Lars Pedersen.

900-serien går fra 270 til 390 heste, så der er tale om store traktorer.

Markmaskiner
De nye traktorer fra 800-serien viste muskler og demonstrerede blandt andet en Kelly harve, en Väderstad Cultus og en Väderstad Carrier.

Ved siden af demonstreredes den selvkørende Challenger Spra Cube 7450 højhastighedssprøjte. Den kan under arbejde køre 20 kilometer i timen, og sporvidden kan ændres, ligesom højden på traktoren kan hæves og sænkes. Den sprøjte får en nydesignet storebror til foråret med en 6000 liters tank.

En prototype af Hardys nye fronttank blev også vist. Den er god, når der køres med en 24 meters sprøjte. Med fronttank kan sprøjten rumme i alt 3000 liter vand.

83 årige Aage Quist var også til markdemonstration i Svenstrup. Da han så verdens største konventionelle traktor med 390 heste, måtte han mindes den første traktor, han arbejdede med. Det var fremskridt, da han fik den. Den åbne traktor med jernhjul og spadeklør havde 22 heste. Det var i 1947, da han var forvalter på Sigvadgård.

- Dengang kunne vi pløje fem tønder land om dagen med en tofuret plov. Det var store ting, fortæller den ældre bonde, der tidligere havde pløjet med et seksspand af heste.

Og han tilføjer, at tingene jo har ændret sig en del. Men han følger stadig med og kan nyde den maskinelle udvikling.

Læs også