Formand i tvivl om DC som aktieselskab

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen, mangler fortsat information, og har endnu ikke gjort op med sig selv, hvad han synes om et Danish Crown på aktier.

I dag beslutter repræsentantskabet i Danish Crown, om det første skridt til at lave Danish Crown om fra et andels- til et aktieselskab, skal tages.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen, vil her være med, da han også er en del af repræsentantskabet i slagterigiganten. Han er dog trods dagens beslutning stadigvæk i tvivl om, hvad han skal mene om, at Danish Crown bliver aktieselskab.

- Jeg synes, at vi skal diskutere bredere, hvad konsekvensen er, hvis primærproducenterne investerer pengene frem for man får ekstern kapital. Lidt på samme måde, som man for eksempel nu har gjort i Arla, siger Lindhart B. Nielsen, med henvisning til, at repræsentantskabet i mejeriet i sidste uge besluttede sig for, at andelshaverne skal fordoble deres investeringer i selskabet i stedet for at gå på aktier.

Mangler den analyse
Lindhart B. Nielsen mener den analyse mangler at blive lavet, og indtil videre går al analyse kun på, hvordan det kommer til at gå Danish Crown, når det får indført ekstern kapital.

- Grunden til, at jeg siger det, er at vi for otte år siden begyndte at indbetale ekstra penge til at opkøbe englændere og så videre. Nu har vi så købt et tysk slagteri for egne penge, som jeg synes er en voldsom succes. Det er ikke fordi, at jeg har noget imod et aktieselskab, men jeg kan simpelthen bare ikke overskue, hvordan konsekvenserne bliver med andre modeller. Det mangler at blive belyst, siger Lindhart B. Nielsen.

Han ser nu frem til en ordentlig debat på dagens repræsentantskabsmøde, som finder sted i Herning.

Første skridt i den nye selskabsform der i dag skal besluttes, handler om at skyde et aktieselskab ind mellem andelshavernes styrende ejerskab og den aktive drift i Danish Crown. Uanset dagens beslutning vil andelshaverne dermed ikke fra i morgen miste nogen magt i selskabet. Det er først på længere sigt, at det bliver aktuelt med ekstern kapital, og deraf en mulig reduceret indflydelse fra andelshaverne.

Læs også