Kragmann klar til kartofler og løg

MASKINER: Kragmann i Middelfart har overtaget importen og forhandlingen af WM Kartoffeltechnik's program af kartoffeludstyr.

Ved en demonstration i marken sidste torsdag præsenterede firmaet Kragmann A/S i Middelfart den helt nye WM 8500 kartoffeloptager, som ved denne lejlighed var monteret med udstyr til opsamling af frilagte løg.

Demonstrationen fandt sted på en mark i nærheden af Bogense, hvor Danmarks største løgproducent, Gyldensteen Gods, havde frilagt en afgrøde af rødløg. Gyldensteens ejer, Frants Bernstorff, oplyser, at godset i år har godt 200 ha med løg.

WM 8500 optageren, der produceres af den tyske maskinfabrik, WM Kartoffeltechnik (Wühlmaus), er opbygget som en 2-rækket kartoffeloptager, men hvor man i løbet af en god halv time kan skifte kartoffeloptage-aggregaterne om med en ny indføring/pickup til optagning af frilagte løg.

Direkte til kunderne
Kragmann A/S har for nylig overtaget importen og forhandlingen af WM Kartoffeltechnik's program af kartoffeludstyr i Danmark. I den forbindelse oplyser produktchef Erik Hermansen, Kragmann A/S, at firmaet nu har fået organisationen på plads således, at salg og service samles i Middelfart, så der kan blive et udvalg af nye og brugte maskiner på ét sted.

- Som både importør og forhandler vil vi sælge direkte til kunderne, betoner Erik Hermansen. Da det er meget vigtigt, at service og reservedele er hurtigt tilgængelige i sæsonen, er vi i gang med at etablere to servicecentre i Jylland. Det første servicecenter er på plads med Grindsted Maskincenter A/S i Grindsted, og desuden forventer vi snarest at have afsluttet forhandlinger med et firma i Nordjylland.

- WM Kartoffeltechnik har et veludviklet program af en- og torækkede optagere samt fræsere og hyppere. Fabrikken kom med nye modeller i 2005, som er blevet testet og videreudviklet.

Stor rensekapacitet
Produktchef Erik Hermansen understreger som nogle af WM 8500 optagerens fordele, at den er forsynet med det nye Can-bus elsystem og med et nyt nonstop tanksystem, der rummer 5,5 tons, og som kan tømmes over i en vogn, mens optageren arbejder. Maskinen er trods en stor rensekapacitet meget skånsom, idet kartoflerne (og naturligvis også løgene, red.) kun skal skifte retning to gange. Derfor ligger de meget rolige i maskinen, og man kan fra sorterebordet se kartoflernes vej gennem maskinen.

Optageren, der er hjemtaget med 800/45x30 hjul, er med lav egenvægt og stor hjulmontering let at trække gennem eventuelle våde marker. Ud over demonstrationer i marken vil WM 8500 optageren blive vist på Agromek i Herning fra 30. november.

Læs også