Dispensation til gyllekørsel kom alt for sent

Blot få timer før fristen udløb blev der torsdag aften givet dispensation til at udbringe gylle til vinterraps og fodergræs frem til 15. oktober.

Det er dybt arrogant og tangerer det inkompetente, at Miljøstyrelsen først torsdag aften melder ud, at de har imødekommet Landbrug & Fødevares ansøgning om dispensation til udbringning af gylle til vinterraps og fodergræs frem til 15. oktober.

Det mener Rune Munch-Andersen, seniorkonsulent i planteavlsafdelingen i Patriotisk Selskab.

Fristen for at udbringe gylle ville nemlig være udløbet i går 1. oktober, og herefter ville det uden dispensationen være ulovligt at bringe gylle ud.

Dermed kom udmeldingen om dispensation kun få timer før, at fristen ellers udløb, hvilket ifølge Rune Munch-Andersen har betydet, at mange landmænd har fået beskeden alt for sent. For at være lovlydige borgere bragte mange nemlig gylle ud torsdag i marker, der ville have haft rigtig godt af at vente.

- Mange landmænd havde jo noget gylle, som de skulle af med, så i går (torsdag, red.) gjorde landmændene jo det, at de kørte gyllen ud på rapsplanterne for ikke at bryde loven. Nogle af planterne kunne tåle det, men mange af dem blev slået ihjel. Så små planter kan jo ikke tåle gylle. Det vil sige, at der bliver nu en tredjedel af planterne tilbage til at optage al gyllen, siger Rune Munch-Andersen.

Miljøsvineri
Havde man fået dispensationen i tide, så ville de 14 dage have betydet ifølge Rune Munch-Andersen, at planterne var overlevet, og der ville være flere rapsplanter til at optage kvælstoffet fra gyllen.

- Det er også rent miljøsvineri. De skader jo miljøet mere ved ikke at melde det ud i ordentlig tid, lyder det.

Det var fredag ikke muligt at få en kommenar fra Miljøstyrelsen.

Læs også