Minkdyrlæger kommer avlere til undsætning

Operation X' billede af dyrevelfærden på de danske minkfarme kunne ikke være mere misvisende, lyder det fra syv minkdyrlæger.

Dyrevelfærden på de danske minkfarme er langt bedre end det billede, som TV 2’s Operation X forsøger at tegne. Det mener syv af landets førende minkdyrlæger, der tilsammen tilser en tredjedel af landets minkfarme, og som i går kom med en fælles udmelding.

Udmeldingen kommer efter, at endnu et Operation X-program om problemer med velfærden på landets minkfarme mandag rullede over skærmen. Programmet var en opfølgning på det meget omtalte program fra efteråret, hvor der blev anvendt skjulte optagelser fra dyreværnsgruppen, Anima.

Mandagens nye program var bestemt ikke mindre kritisk end det gamle, og det provokerer de syv dyrlæger, at TV 2 fremstiller pelsdyravlerne som dyremishandlere.

- Det billede, som Operation X tegner af den danske minkproduktion med døde dyr i burene og stærkt forpinte dyr med bylder og bidemærker, er ikke et billede, vi kan genkende fra vores hverdag, siger LVK dyrlæge Peder Elbek fra Hedensted, der har været minkdyrlæge i 25 år, i en pressemeddelelse.

- Efter vores opfattelse fremstiller Operation X en sag, der er ganske ude af proportioner. Vi har i Danmark 25 mio. mink, og det er ganske få promille af dem, som har velfærdsmæssige problemer. Vi oplever tværtimod en minkproduktion, hvor dyrevelfærden er meget høj, siger Peder Elbek.

Roligere mink
Han forklarer, at minkproduktionen herhjemme, i de 25 år han har været med på første parket, stødt og roligt har udviklet sig mod bedre forhold for dyrene, bedre foder, større fravær af sygdom og et avlsarbejde, der har givet roligere og nærmest tamme mink.

De syv dyrlæger, der arbejder spredt over hele landet, afviser ikke, at der kan være enkelte minkavlere, som burde finde sig et andet erhverv. Men de er langt fra repræsentative for en branche, der generelt arbejder professionelt med minkproduktion.

I efteråret 2009 blev 138 minkavlere undersøgt af Fødevarestyrelsen. Heraf fik 85 pct. en anmærkning om, at der var forhold, der skulle udbedres. Kun et halvt år efter har Fødevarestyrelsen igen været ude på kontrol, og denne gang har 38 pct. af de foreløbigt 200 undersøgte farme fået en anmærkning.

Af de anmærkninger var der kun ganske få, som decideret gik på dyrevelfærd. Regnet om til procent fandt myndighedskontrollen, at 99,99 procent af dyrene var uden skader.

Meldt til pressenævnet
Programmet mandag aften har også endnu engang fået Dansk Pelsdyravlerforening til at reagere skarpt. Her mener man, at TV 2 bevidst fortsætter løgn og vildledning af den danske befolkning, og man indbringer dem derfor for pressenævnet. Man fortæller, at man naturligvis inden programmet blev sendt, havde gjort opmærksom på, at der ikke er belæg for historien.

- Alle seriøse kilder viser, at der ikke foregår omfattende dyremishandling på danske minkfarme. TV 2 erkender da også nu, at »langt de fleste (mink) ikke havde synlige skader«. Erkendelsen kom i det netop viste opfølgningsprogram. Ikke desto mindre fortsætter TV 2 med bevidst løgn og vildledning i programmet Operation X, for at retfærdiggøre den oprindelige udsendelse, lyder det i en udmelding fra Dansk Pelsdyravlerforening.

Det bliver nu tredje gang, at Pressenævnet skal behandle en sag om indholdet i Operation X. Første gang var i 2007 med en historie om unge piger med modeldrømme, hvor der ikke blev fundet anledning til kritik. Anden gang var i 2009, hvor pressenævnet fandt delvis grund til kritik for en historie med vand pumpet i kyllinger.

Læs også