Firehjulstræk reddede rapsen

Tvingstrupgaard ved Hovedgaard blev tvunget til at investere i firehjulstræk til mejetærskeren for at få bjerget rapsen.

Efter flere forgæves forsøg i rapsen kunne kompagnonerne Jens Arne Sørensen og Jeppe Brodersen, Tvingstrupgaard ved Hovedgaard, endelig komme i gang med at færdighøste rapsen op til weekenden.

Torsdag i sidste uge fik de nemlig monteret firehjulstræk på deres Lexion 540 mejetærsker, og herefter kunne det lade sig gøre at køre i det bakkede terræn.

- Vi havde 200 hektar uhøstet raps og hvede, og ingen steder kunne vi køre, indtil vi fik firehjulstrækket monteret. Det er jo ikke til at holde ud, at man ikke kan køre, alene på grund af dårligt føre, pointerer Jens Arne Sørensen.

Kørte fast i rapsen
Tvingstrupgaard vurderede derfor, at det var klogt at få monteret firhjulstræk på mejetærskeren, selv om det er en ekstra udgift på godt og vel 150.000 kroner og en tabt høstdag.

- Siden vi fik firehjulstræk, har vi ikke haft stop. Vi prøvede at høste både tirsdag og onsdag i sidste uge uden held. Vi sank i og kunne ikke køre, selv om vi trods alt ikke havde behov for traktorassistance for at komme fri, fortæller Jens Arne Sørensen.

Torsdag blev den første mark ryddet, og torsdag aften og nat fortsatte høstarbejdet på en højtliggende bakketop ved Gedved. Heroppe havde rapsen mistet mange frø på grund af blæsten først på ugen. Flere skulper var også delvist knækket af, oplyser Jens Arne Sørensen.

Fødselsdagsraps
- På selve bakketoppen var udbyttet halveret, men på lavere liggende arealer har rapsen ikke taget synderlig skade. Torsdag høstede vi med 11, 12 og til sidst med 13 procent fugtighed indtil ved 2-tiden om natten, siger Jens Arne Sørensen.

Jens Erik Sørensen siger, at man lokalt har målt op til 105 millimeter regn på halvandet døgn i sidst uge, hvilket forklarer behovet for firhjulstræk. Han understreger dog, at det langt fra er første gang rapsen holder ét års fødselsdag, ligesom det heller ikke er første gang, den kommende rapsmark såes før rapshøsten er færdig.

Tvingstrupgaard dyrker 60 hektar af de i alt 325 hektar med raps, som høstes på roden. Op til weekenden blev de resterende 125 hektar hvede høstet før spiringen bliver for voldsom. I rapsen har spiringen dog ikke været noget voldsomt problem, oplyser Jens Erik Sørensen.

Læs også