Prisen på såsæd er steget med 50 procent

Interessen for at anvende eget udsæd øges i takt med at firmaerne hæver deres priser, siger planteavlskonsulent.

For Aksel Ravn, som er planteavlskonsulent i Kolding Herreds Landbrugsforening, er det et spørgsmål, om man overhovedet kan få leveret noget såsæd. Han vurderer, at grovvarevirksomhederne hurtigt kan få udsolgt, og det er mange andre også opmærksomme på.

- Vi har rigtig mange, som henvender sig vedrørende anvendelse af egen avl til udsæd, og der er flere og flere, der bliver interesseret lige nu, fordi priserne på såsæd stiger ganske voldsomt, fortæller planteavlskonsulenten.

- De første priser på såsæd lå på 2,20-2,30 kroner pr. kilo. Nu er det nogle steder steget med op mod 50 procent, forklarer han.

Det spiller også ind, at planteavleren bliver trukket meget for vand og spirede kerner i den vare, der sælges.

Brødnid hos de store
- Hvis man har noget korn, der ikke er spiret ude på marken, kan det stadig være en fornuftig mulighed at bruge det som udsæd, siger Aksel Ravn, som mener, at de fleste landmænd godt kan bruge de sorter, de har.

Der er ingen rigtig dårlige sorter på markerne.

Og man skal lave de analyser, der skal til, for at være på den sikre side.

- Vi anbefaler altid en spireanalyse, og særligt i den nuværende situation. Der skal være en spireprocent 85-90, og kun få kerner må have deforme spirer. Desuden skal der også altid laves en analyse af bejdsebehov. Så er der ingen problemer, understreges det.

- Hvis der viser sig at være noget stinkbrand i kornet, skal man selvfølgelig ikke bruge det, men det er nogle år siden, vi har set det, tilføjer Aksel Ravn, som beklager, at »de store grovvareselskaber«, der sælger såsæd, har fået lukket adgangen til bejdsemidler for de små mobile bejdseanlæg.

- Det er vel en form for brødnid, og det gør det svært for de, der gerne vil bejdse egen udsæd, påpeger han.

Roundup til udsæd
Planteavlskonsulenterne får lige nu også en del spørgsmål om Roundup-behandlet korn kan bruges til udsæd.

- Hvis kornet bare er sprøjtet ved en vandprocent på mindre end 30, skulle der ikke opstå problemer ved det. Hvis man har sprøjtet Roundup tidligere – mens planterne stadig var i vækst – kan der komme misdannede spirer. Derfor bør man ikke anvende tidligt nedsprøjtet korn som såsæd, lyder anbefalingen.

Læs også