V: Ingen statsstøtte til kriminelle

Venstres Torsten Schack Pedersen har stillet en række spørgsmål om offentlige tilskud til dyreretsforeningerne Anima og Dyrenes Alliance, som han mener bruger kriminalitet for at fremme deres sager.

På et møde i sidste uge udsatte Finansudvalget aktstykke 134, der fordeler tipsmidler til en række foreninger. Finansudvalget vil have undersøgt omstændighederne omkring dyreretsforeningen Anima og dennes ungdomsafdeling, Dyrenes Alliance, som ifølge Torsten Schack Pedersen ikke bør have del i tipsmidlerne.

- Det er fuldstændig absurd, at staten skal støtte organisationer, som åbent vedkender sig, at de har begået kriminalitet for at gennemføre en politisk agenda. Jeg kunne godt tænke mig, at der var mere fokus på, hvad pengene går til, når staten støtter foreningslivet, siger Torsten Schack Pedersen, som er næstformand i Fødevareudvalget.

Sidste efterår brød personer fra dyreretsgruppen Anima ind på mindst 34 danske pelsdyrfarme for at skaffe filmmateriale til Ekstra Bladet og TV 2-programmet Operation X. Den ledende aktivist og talsmand for Anima var Thorbjørn Schiønning, som samtidig også er formand i Animas ungdomsafdeling, Dyrenes Alliance. Begge foreninger søger løbende om offentlige tilskud.

- Som liberal ligger det mig meget på sinde, at man er uskyldig, til det modsatte er bevist, men i dette tilfælde er det jo hævet over enhver tvivl, at aktivisterne trængte ulovligt ind, for det har de åbent indrømmet i landsdækkende medier.

- Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde, når Dyrenes Alliance nu søger om tipsmidler til at købe nyt kameraudstyr for, men det får i hvert fald alarmklokkerne til at ringe hos mig, siger Torsten Schack Pedersen.

Tipsmidler er fra os alle
Han understreger, at han ikke har noget imod veganisme, eller at organisationer arbejder for at afskaffe animalsk fødevareproduktion, så længe det sker med fredelige, demokratiske midler - men det gjorde Anima og Dyrenes Alliance ikke.

- Tipsmidlerne kommer fra alle os, som holder af at spille Lotto og Oddset, og det er meningen, at pengene skal være til glæde og gavn – ikke til skade. Jeg er sikker på, at danskerne ikke ønsker at give penge ud til aktivister, som tiltvinger sig adgang til folks private ejendom ulovligt, siger Torsten Schack Pedersen.

Han undrer sig over svarene på de spørgsmål, han har fremsat i Finansudvalget. Her hedder det blandt andet, at man ikke kan fratage tilskudsmodtagere retten til tilskud, hvis modtageren kan dokumentere, at de tildelte midler er brugt til lovlige formål.

- Det vil sige, at en forening kan bruge kontingentkroner til de ulovlige aktiviteter, og så kan statens penge bruges til den ordinære drift. Det, mener jeg, er helt forkert, og jeg synes, sagen har principiel betydning, siger Torsten Schack Pedersen.

Omstændighederne omkring Anima og Dyrenes Alliance vil blive undersøgt hen over sommeren, før aktstykke 134 igen vil blive behandlet i Finansudvalget til august.

Læs også