Et spark til fremtiden

KICK-OFF: Omkring 50 slagtesvineproducenter deltog i kick-off-møde for fokusgruppen »Fokus 2,5« der har til formål at forbedre økonomien i slagtesvineproduktionen.

Vil du være svineproducent i fremtiden?

Sådan lød de første ord i en indkaldelse til kick-off-møde for fokusgruppen »Fokus 2,5«, der har til formål at skaffe god produktion og økonomi i slagtesvineholdet.

Tre møder blev afholdt i Herning, dagen efter i Kolding, og afsluttende på Hotel Scandic i Odense, hvor der deltog omkring 50 svineproducenter.

Initiativtageren til møderækken var Porcus Svinefagdyrlæger og Agronomer, der sidste år startede fokusgruppen »Fokus 35« med det formål at få deltagerne op på 35 grise pr. årsso. Nu er Porcus så klar med et nyt initiativ for at få økonomi i slagtesvineproduktionen.

»Fokus 2,5« refererer denne gang til foderudnyttelsen, der ifølge Porcus gerne skulle ned på 2,5.

Fokus, fokus og fokus
På kick-off-mødet gjorde agronom Annette Riddersholm Kristensen opmærksom på, at man i fokusgruppen 2,5 ikke vil blive præsenteret for »de vises sten«.

- Men det gælder simpelthen om at benytte sig af al den viden, der findes allerede, og så drejer det sig om fokus, fokus, og fokus, og at der i fokusgruppen vil være fokus på forbedring af alt, der kan være med til at maksimere dækningsbidraget, slog hun fast.

- Der er potentiale for at nå et langt bedre dækningsbidrag, end mange har i dag, påpegede rådgiveren, og henviste blandt andet til de gennemsnitlige produktionsresultater i forhold til de 25 bedste procent og i forhold til, hvad der er avlsmæssigt muligt.

- Der er også potentiale for at nå længere for de 25 procent bedste, understregede hun.

Vedholdenhed betaler sig
Annette Riddersholm Kristensen påpegede, at man ikke når i eliten, hvis der ikke er styr på foderet. Det gælder både fodersammensætning, foderforbrug, formalingsgrad og udfodringen.

- Ja, det er hele vejen rundt, det skal være i orden, slog hun fast.

Dyrlæge Tina Sefseik Hansen, Porcus, præsenterede tilhørerne for et eksempel fra en besætning, der illustrerede, at det er muligt at få 99 procent af grisene til slagtning. Eller næsten i hvert fald.

Dyrlæge PH Rathkjen, Boehringer-Ingelheim, fortalte om sundhedsoptimering og tiltag, der vil maksimere bundlinjeresultatet.

Morten Jørgensen, SPF, gav sit bud på den professionelle slagtesvineproduktion set udefra, og afslutningsvis fortalte dyrlæge Hans Bundgaard, Porcus, om formål, indhold og krav til deltagelse i »Fokus 2,5«.

Projektet vil strække sig over tre år. Prisen for deltagelse er 4.000 kroner årligt, og inkluderer blandt andet gratis deltagelse i Porcus' kurser.

Læs også