Forsikringsselskaber uenige om tagkollaps

Både Topdanmark og Alm. Brand er enige om, at det er fejlkonstruktioner, der er skyld i de mange sammenstyrtede staldtage her i vinter. Sådan vurderer Tryg og Nykredit derimod ikke sagerne.

Antallet af tagkollaps denne vinter nærmer sig 1000. Hos Topdanmark er man stadig i gang med sagsbehandlingerne, og de har alene haft knap 100 større snetryksskader plus en lang række mindre skader.

- Jeg har været ude at se flere forskellige kollaps med mine egne øjne, og det virker helt overraskende, at de ikke har kunnet tåle en lille smule sne. Der er nogle, der kunne have gjort deres arbejde bedre, siden tagene på helt nye, moderne stalde, der bare er et til tre år gamle, er styrtet sammen, siger direktør i Topdanmark, Lars Simonsen.

Han har en stærk forventning om, at der er nogen, der har taget penge for noget, de ikke har været dygtige nok til. Og derfor mener han ikke, at forsikringsselskabet skal dække skaden.

- Landmanden har betalt i dyre domme for stalden, og byggefirmaet må hjælpe dem til at få en ny stald. I den her sag har forsikringsselskaberne og landmændene en fælles sag. Det, der er sket, er der jo ingen af os, der kan leve med, siger han.

Fejlkonstruktioner
Lars Simonsen bakkes op af sin kollega, direktør i Alm. Brand, Brian Wahl Sørensen. Også her har man fået mange skadesanmeldelser på kollapsede tage.

- Jeg er helt sikker på, at i hvert fald to til tre af vores storskader på over en million skyldes konstruktionsfejl, altså fejl i beregninger eller ved opsætningen, siger han.

Han understreger, at hvis stalden er opført forkert, så er det ikke et forsikringsspørgsmål, men en sag mellem byggefirmaet og landmanden.

Alm. Brand vil her henover forår, sommer og efterår, ud og kontrollere og vurdere konstruktionerne i de forsikrede stalde, for at undgå en lignende situation senere.

Brian Wahl Sørensen er chokeret over de mange byggefejl, og han er overrasket over, at der er så mange nye stalde i mellem.

- Det er typisk trægitterspær-konstruktioner. De er simpelthen hverken dimensioneret eller opsat rigtigt, siger direktøren, der mener, at det er højest besynderligt.

Hos Codan er man ved at foretage yderligere undersøgelser, og man ved endnu ikke, hvor mange man vil afvise. Indtil videre vurderer Codan, at fem af deres storskader er fejlkonstruktioner.

12 år uden skader
Hos Nykredit har tonen en helt anden lyd.

- Det er kun i helt særlige, usædvanlige tilfælde, at forsikringen ikke udbetales. Nu har vi haft 12 år uden skader, så skader et enkelt år, får os ikke til umiddelbart at kaste os over ændringer, siger Kasper Skaaning, der er konsulent i kommunikationsafdelingen hos Nykredit.

Hos Tryg oplyser ekspeditionssekretær Mads Burgdorf, at der i langt de fleste tilfælde vil være dækning for skaderne.

Dog understreger han, at der skal være gjort alt, der er fysisk muligt, for at undgå skaden. Det vil sige, at der skal være skrabet sne ned fra taget.

- Vi har ikke det indtryk, at der tale om fejlkonstruktioner, siger han.

Læs også