Landboforeninger: Vandplaner vil koste op til 25 procent af landbrugsarealet

Landboforeningerne på Østlige Øer har regnet på konsekvenserne af Grøn Vækst og Vand- og Natura 2000-planerne. Opfordringen til politikerne er klar: Stop det.

For nyligt mødtes landboforeningerne for Østlige Øer med konsulenter fra både Axelborg og Skejby for at få afklaret, hvilke konsekvenser Grøn Vækst og Vand- og Natura 2000-planerne vil have på det danske landbrug.

De har flere gange været ude og advare med kraftigt tonefald mod at gennemføre planerne, men beregningerne, der blev præsenteret for dem onsdag aften, har nu sat yderlige skub i modstandsiveren.

- De fortalte blandt andet, at i Smålandsfarvandet vil vandplanerne betyde, at vi skal udtage over 25 procent af landbrugsjorden for at kunne overholde restriktionerne, siger viceformand i Gefion Svend Eriksen, der deltog i mødet.

- Der er blevet lavet voldsomt mange beregninger forud for forslaget, men det er alligevel smadderfyldt med fejl. Det kan jo ikke lade sig gøre, hvis dansk landbrug skal leve videre, siger Svend Eriksen.

Nye ministre
Viceformanden håber, at ministerrokaden kan betyde, at der bliver kigget på det med friske øjne. For ham er der fire ministre, som skal tage et nærmere kig på forslagene. Det er fødevareministeren, skatteministeren, klima- og energiministeren og miljøministeren.

- Jeg har et budskab til de fire ministre. Stop det omgående. Vi bliver nødt til at finde en løsning, der ikke koster landbruget eller samfundet noget. Vi har masser af ideer, som kan øge indtægten i samfundet, som der er så hårdt brug for, og vi er klar til at tage en sparringsrunde, så I kan få snakket med nogen af os, der ved noget om landbruget, siger Svend Eriksen, der ser kritisk på regeringens vækstforum.

- Det er jo ufatteligt, at der ikke sidder nogen med fra landbruget i regeringens vækstforum. Vi har så mange ideer, de kan bruge, men de lukker af for os. Lad os nu være med til at give en ordentlig start på det, siger Svend Eriksen.

Få friske øjne på
Blandt de ideer, som Svend Eriksen selv brænder inde med, er at sætte større tempo på udviklingen af bioætanol, sørge for en ensartet fortolkning af miljøloven i kommunerne og i det hele taget satse på grøn energi, så landbruget kan være med til at løse problemerne, og sidst men ikke mindst sørge for ens konkurrencevilkår med kollegerne i EU.

- De bliver nødt til at vende bøtten og se det hele med nye øjne, siger Svend Eriksen.

Læs også