GLS-A går solo

GLS-A vil ikke længere være med i SALA og går fra 1. april 2011 enegang, for at kunne agere mere frit. SALA-formand er målløs.

Der er en skilsmisse på vej i landbrugets arbejdsgiverforeninger. SALA - Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgivere - må 1. april 2011 sige farvel til sit største medlem.

Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere - GLS-A - der har 1.400 medlemmer, der hovedsageligt består af primærproducenter, har således besluttet sig for at gå solo.

- Tiderne er for os løbet lidt fra at være i en hovedorganisation, siger godsejer Gerner Wolff-Sneedorff, der er formand for GLS-A, der udgør 50 procent af SALA.

Han forklarer, at SALA blev stiftet i 1947 for at samle, hvad der var af arbejdsgiverorganisationer inden for landbruget, skovbruget og gartneri. Dengang var der mange arbejdsgiverorganisationer, men som tiderne er gået, er de fleste af disse organisationer blevet fusioneret, og udgør nu GLS-A.

SALA i dag består derfor udover GLS-A kun af Mejeribrugets Arbejdsgiverforeninger, DLG og Dansk Maskinhandlerforening.

- Og vi ligner egentlig i grunden ikke resten af SALA ret meget mere. SALA er jo nu domineret af mejeribruget, og sammen med DLG er de jo store eksportvirksomheder. Dansk Maskinhandlerforening har vi nok lidt mere tilfælles med, men dog adskiller vi os også på mange punkter også meget fra dem, siger Gerner Wolff-Sneedorff.

Klar forenkling
Han fortæller, at de øvrige medlemmer er begyndt at anvende SALA som deres arbejdsgiverforening frem for en hovedorganisation. SALA er derfor blevet en hybrid, en blanding af to arter.

- Og det er der ikke noget galt ved. Det er også en måde at tackle udviklingen på. Vi synes bare ikke, at vi passer ind længere, siger Gerner Wolff-Sneedorff.

Med enegangen så tror han på, at GLS-A kan agere stærkere for sine medlemmer og landbrugserhvervet.

- I de her tider, så er vi simpelthen afhængige af at kunne gebærde os rundt i den ende af lønskalaen, der er lav, så vi kan få virksomhederne til at løbe rundt, siger formanden, der regner hele situationen som en klar forenkling.

Målløs i SALA
Hos SALA's formand Pejter Søndergaard bliver udmeldingen fra GLS-A dog mødt med ærgrelse. Udmeldingen kom for ham i går som et lyn fra en klar himmel.

- Jeg må sige, at jeg er meget overrasket. Det kommer meget bag på os. Det er klart, at det her får en alvorlig konsekvens for landbruget. Vores sammenhold og styrkeforhold i mellem hinanden i landbruget, den bliver fremover af en hel anden beskaffenhed, siger Pejter Søndergaard.

Pejter Søndergaard, der også er formand for Mejeribrugets arbejdsgiverforeninger, forstår heller ikke udtalelsen fra Gerner Wolff-Sneedorff om, at denne forening dominerer i SALA.

- Nej, det er nærmest det modsatte, der er tilfældet, lyder det.

Selvom halvdelen af organisationen nu forsvinder, fortæller han dog, at SALA kører videre. Den forpligtigelse har man over for sine resterende medlemmer.

Læs også