Langt færre køer med paratuberkulose

Effekten af Operation Paratuberkulose begynder at kunne ses. Andelen af testpositive dyr i de besætninger, der er med i programmet, viser et flot fald – med pæn fortjeneste til kvægbrugerne i form af højere mælkeydelse.

Saneringsprogrammet, Operation Paratuberkulose, har kørt siden foråret 2006, og er blevet tilbudt alle danske mælkeproducenter. Nu begynder effekten at vise sig, idet andelen af testpositive dyr, i løbet af saneringsindsatsens fire år, er faldet fra cirka 10 til cirka 5,5 procent. Et resultat der viser, at der ydes en stor saneringsindsats i mange besætninger. Det meddeles i det seneste Paratuberkulose Nyhedsbrev.

Faldet i forekomsten af paratuberkulose, anslås alene i øget mælkeydelse mere end at modsvare testomkostningerne for den enkelte producent. En forsigtig beregning viser en fortjeneste på 100 kroner pr. ko i besætningen, efter at testomkostningerne er betalt. Desuden kan den øgede fokus på nogle forhold i kælvningsområdet betyde yderligere gevinster.

Certificeringsmodel på vej
Dansk Kvæg undersøger i øjeblikket muligheden for at finde en god certificeringsmodel, der vil betyde, at kvægbrugeren har mulighed for at vise, hvor langt han er i saneringsforløbet.

Det vil især være interessant, når der skal indkøbes dyr. Med en certificering får man pludselig et godt mål, så man ved, om den besætning, man køber fra, er på mindst det samme niveau som ens egen. Derved får man også muligheden for at fravælge besætninger, der ikke lever op til den standard, som man måtte ønske.

Det er fortsat muligt at tilmelde sig Operation Paratuberkulose, hvis man ønsker at sanere sin besætning for sygdommen. Tilmelding sker via RYK. Tilmeldingsblanket findes på: www.paratuberkulose.dk.

Læs også