Efter to års pause kom sneploven i brug

Vintermånederne er normalt nogle meget stille perioder for landets maskinstationer, men for Broholm Maskinstation har sne og frostgrader givet lidt gang i omsætningen.

Der er normalt tomt i ordrebogen for landbrugsopgaver hos Broholm Maskinstation i vintermånederne.

Derfor er en snestorm og lidt glatte veje guld værd for omsætningen i det tre mand store firma ved Holbæk.

- Da vi var færdige med at snitte majs, så var det slut. Så var der ikke mere at lave. Det har været et meget sløjt efterår og vinter. Mere sløj end de øvrige år, siger Ove Madsen, der har ejet maskinstationen siden februar 2007.

December var god
Men den tidligere ejer af maskinstationen havde købt både sneplov og saltspreder. To indkøb, som Ove Madsen, hidtil ikke havde haft meget brug. Siden han købte maskinstationen har han ikke brugt sneploven, men denne vinter er den pludselig blevet en væsentlig del af omsætning i firmaet i de stille vintermåneder.

Specielt december var en god måned for sneploven. I den måned var den ude og køre i 22 timer hos de firmaer og boligforeninger, som har købt Broholm Maskinstation til at tage sig af at rydde sne omkring deres bygninger.

- For mine kollegaer, der udelukkende har entreprenør-opgaver, så har det været en meget svær vinter. Der er ikke rigtig noget arbejde at komme efter på grund af den generelle lavkonjunktur, siger Ove Madsen.

Mangel på salt
I december fik Ove Madsens maskinstation også 41 timer til at gå med at sprede salt. Det brugte de i alt 22 ton salt på. Og det giver det næste problem: Der er næsten ingen salt tilbage i Europa. Sidste uge stoppede Holbæk Kommune med at sælge salt til Ove Madsen, da de ikke længere havde nok. Og det var ikke til at købe sig til noget rundt omkring, da den hårde vinter har krævet usædvanligt meget salt.

- Jeg har aldrig før oplevet at hele Europa var løbet tør for salt, siger Ove Madsen.

Det er dog lykkedes ham at få skaffet en ordre på noget salt, som han snart modtager.

Risiko for fyring
På grund af den økonomiske krise, så har maskinstationen også været ramt. Og de tømme ordrebøger har givet mange desperate situationer ikke blot hos Broholm Maskinstation, men blandt de fleste maskinstationer i landet.

Men Ove Madsen har udnyttet vinteren til selv at bygge nyt. Lige nu lejer han sig ind hos den gamle ejer af maskinstationen, og derfor har vinteren blandt andet gået med at forberede byggeriet af en ny hal på Ove Madsens egen gård.

- Det har jo betydet, at jeg kunne holde en medarbejder mere i gang, som jeg ellers ikke ville have haft råd til at beholde, siger Ove Madsen.

Sne-rygter
Maskinstationen har dog også enkelte eksterne småopgaver, som eksempelvis når firmaet Strandmøllen Industrigas tilkalder ham til at røre deres kalkslam op, så det er flydende nok til, at de kan få det hentet. Men selv når de ringer med en opgave overvejer Ove Madsen nøje, hvordan det passer ind i vejrsituationen.

- Der er rygter om sne på søndag, så vi skal nok ud og rydde mandag formiddag, så jeg ved ikke, om jeg har tid, men jeg skal prøve, svarer han, da de ringer til ham forrige fredag middag.

Så går han ind på de velbesøgte sider fra residensen i ved Sasserup; DMI’s vejrsider og tekst-tv på fjernsynet. I en kold tid luner det med lidt sne, når man driver en maskinstation med en snerydder.

- Det ville da ikke skade at komme ud og rydde noget sne og få lidt omsætning, siger Ove Madsen.

Læs også