- Svært at bevise sin uskyld

Vestjysk svineproducent føler sig dømt for noget, han ikke kunne gøre for, efter at landsretten gav ham en bøde for at have sendt en gris med udskudt endetarm på slagteriet.

Selv om det nu er fire måneder siden, at Bendt Hvidkjær Pedersen, Årre ved Varde, blev dømt for at have sendt et slagtesvin med udskudt endetarm på slagteriet, er han stadig rystet over dommen fra Vestre Landsret.

Bendt Hvidkjær Pedersen fik en bøde på 10.000 kroner for at have overtrådt dyreværnsloven.

- Beløbet er ligegyldigt. Men at jeg skal dømmes for noget, jeg ikke kan gøre for, får bægeret til at flyde over, lyder det fra Bendt Hvidkjær Pedersen. Han henviser til, at ifølge eksperter kan en udskudt endetarm nogle gange bevæge sig ind og ud, og at det derfor kan have været umuligt for ham at opdage den udskudte endetarm før transporten til slagteriet.

Ingen nåde
Den vestjyske svineproducent kan imidlertid godt forstå, at embedsdyrlægen reagerede, da et svin fra hans besætning ankom til slagteriet med en udskudt endetarm, der i sagens natur kan være meget smertefuldt for dyret.

- Men det er lidt mærkeligt, at man ikke snakker om tingene. I stedet slår man bare til med den store hammer. Jeg synes, at det ville have været på sin plads, hvis jeg havde fået at vide, at skete det én gang mere, ville det ikke blive accepteret.

- Jeg vil sammenligne det med, at man kommer til at køre for stærkt på motorvejen og får en advarsel eller bøde på 500 kroner. Men at få en bøde på 25.000 kroner, som jeg i første omgang fik - dét er godt nok mange penge for en gris.

Hård beskyldning
Bendt Hvidkjær Pedersen lægger ikke skjul på, at sagen har påvirket ham.

- Jeg bliver jo reelt beskyldt for at lyve, når dommen går i stik modsat retning af min forklaring. Derudover føler jeg mig ramt på min faglighed, når jeg bliver anklaget for at behandle en gris groft uforsvarligt. For vi kan jo ikke gøre mere, end vi gør. Selv om vi kigger nok så meget efter eventuelle grise med udskudt endetarm i staldene, så kan en lignende sag jo opstå i morgen igen. Det er umuligt at undgå, og derfor mener jeg, at dommen går langt over stregen.

Den 38-årige svineproducent producerer årligt 30.000 smågrise og leverer 18-20.000 slagtesvin fra sin 1.000 søer store besætning. Men det er snart slut med at lave slagtesvin, fortæller han.

- Jeg stopper med at lave slagtesvin, og så sender jeg alle smågrisene ud af landet. Jeg vil minimere risikoen for at blive dømt igen og igen, indtil den dag, hvor jeg risikerer at få frataget retten til at have dyr.

Opråb
Over for Effektivt Landbrug understreger Bendt Hvidkjær Pedersen, at han altid har sat en ære i at have orden i tingene, og at hans bedrift glider fint igennem Danish- og fødevarekontrollerne med bagatelagtige anmærkninger.

- Det, der chokerer mig ved retssystemet, er, at uanset hvad, så er landmanden altid skyldig. Jeg troede, at det var et grundlæggende princip, at anklagemyndigheden skulle bevise sin påstand. I stedet er det som om, beslutningen er truffet på forhånd, og så er det op til en selv at bevise sin uskyld.

- Vores organisationer må tage fat i det her politisk. Det går ikke længere. Vi landmænd finder os i alt for meget, lyder det fra Bendt Hvidkjær Pedersen.

Læs også