Sparer på halmen

STRØ-MASKINE: En engelsk landmand, der har opfundet en strømaskine til halm, har været i Danmark for at fremvise maskinen.

Tidligere havde han 200 malkekøer. Nu har han en strømaskine, som han selv har lavet, og den sælger han i hele Europa. Det gælder Michael Hughes fra Chester i England. Han har for nylig været på besøg i Danmark for at introducere maskinen for sine nye importører Jytte og Bjarne Madsen, JB-Maskiner i Hobro og for interesserede landmænd. Blandt andet blev maskinen fremvist i Øster Brønderslev hos Henrik Skaarup og hans medhjælper Christian Træholt.

Her fedes 2000 tyrekalve om året i dybstrøelse. Det strøs nu tre gange om ugen. Så den nye strømaskine virker tiltalende. Både fordi den kan spare halm og arbejdskraft.

- Når vi kører halm ind med en minilæsser, er det ikke til at dele en bigballe. Derfor får hver boks en hel balle. Og det er heller ikke nemt at fordele. Men det ser godt ud med den nye maskine, siger Christian Træholt.

Besparelser
Den nye maskine, der i England hedder Spread-a-bale, og i Danmark er blevet døbt JB-Strømaskine, river halmen fra hinanden uden at snitte det. Dermed bliver bærekraften stadig fra hel halm, men der kan spares mindst en tredjedel af halmen, mener Michael Hughes. Samtidig er der også besparelser i arbejdsgangen.

- Og så støver det meget mindre, det betyder også noget, siger Jytte Madsen.

Det var hende der fik øje på maskinen på Agritechnica i år. Og siden er det gået stærkt.

- Det er sådan nogle maskiner, vi gerne vil forhandle. Maskiner opfundet og kælet for af en praktisk landmand. De dur, tilføjer Bjarne Madsen.

- Det er enkelt og hurtigt, og det støver ikke meget, siger Michael Hughes, der understreger, at halmen ikke bliver snittet.

Han lægger også vægt på det arbejdsbesparende. På en gård bruger man meget tid på at flytte rundt på tingene, mener han og siger:

- Her flyttes halm enkelt og effektivt, samtidig med det giver en god halmmåtte. Det er luftigt og blødt, næsten som en blød dyne.

Og kalvene så ud til at kunne lide dynen.

Læs også