ERHVERVSINTRO: Bråskovgård Efterskole har eget landbrug, som en del af eleverne passer i skoletiden. Arbejdet inspirerer mange til at gøre karriere indenfor branchen.
Cirka halvdelen af en årgang på Bråskovgård Efterskoles landbrugslinje vælger at fortsætte i erhvervet, når de efter endt ottende, niende eller tiende klasse skal videre i livet og i gang med en uddannelse.
- En del på holdet kommer i forvejen fra landbrugsfamilier. Men der er også nogen, som har valgt vores efterskole, fordi de gerne vil prøve kræfter med faget og afklare, om det er i den retning, de vil efterfølgende, forklarer skolens landbrugslærer, Svend Jørgen Smidstrup, mens han sammen med dette skoleårs 14 landbrugsaspiranter viser rundt i det stemningsfyldte område ved skolen.
Bråskovgård Efterskole ligger ved Hornsyld syd for Horsens. Den har eksisteret siden 1983, og der går omkring 130 elever på skolen, som udover landbrugslinjen også tilbyder en hestelinje, jagtlinje og »kom tæt på naturen«-linje.
Svend Jørgen Smidstrup har arbejdet som lærer på skolen de seneste fire år, og udover at undervise i landbrug sørger han også for den generelle drift af stalde og arealer, som Bråskovgård Efterskole har 60 hektar af, hvor af de 40 hektar er dyrkningsjord med kartofler, græs, vinterhvede og vårbyg. Staldene huser 15 angus ammekøer, en tyr og deres kalve, samt 16 texel moderfår med lam, der alle har fri adgang til at være inde eller ude. Desuden er der planer om at indrette et lille hus til svin. Skolen er selvforsynende med kød, kartofler og afgrøder til dyrefoder.
Inden, Svend Jørgen Smidstrup kom til Bråskovgård Efterskole, drev han svinebesætning i 30 år. Og uden sammenligning i øvrigt, mener han ikke, at der er så langt fra jobbet med at passe grise og tilværelsen som underviser for unge mennesker:
- I hverken svinestald eller i en klasse kan man bare fare ind og råbe og skrige. For så flygter både svin og elever. Men hvis du aflæser deres signaler og i øvrigt behandler dem med respekt, så får du som regel en rigtig hyggelig tid sammen med dem, forklarer han.
Glider lettere ned
Tre af de elever, som går på Bråskovgård Efterskole, er Laust Madsen, Jacob Krabbe og Victor Juel. Og de er ikke i tvivl om, hvad de bedst kan lide ved at gå på landbrugslinjen:
- Det føles helt anderledes at gå her i forhold til på i almindelig folkeskole. At arbejde i marken og med dyr får ligesom de andre fag til at glide lettere ned, smiler Laust Madsen, der efter opholdet på Bråskovgård Efterskole stiler mod at uddanne sig til agrarøkonom.
- Jeg trængte til at prøve noget nyt i stedet for at sidde stille hele tiden i et klasselokale, siger Victor Juel, og Jacob Krabbe tilføjer:
- Her er et godt sammenhold, selvom vi også af og til går og smådriller hinanden. Dog aldrig på en negativ måde.
Han og Victor Juel er begge mest tiltrukket af de store maskiner i landbruget, så de vil gerne gøre karriere som henholdsvis jordbrugsmaskinfører på en maskinstation og som entreprenør.