- 11 øre mere i mælkepris? Ja, det giver da lige 180.000 kroner mere i kassen, men der er godt nok stadigvæk langt op til det, vi har mistet.

Landbrugets krise og den lave mælkepris rammer selv de dygtigste landmænd. Således også Per Thomasen fra Kirke Hyllinge. Han kan til gengæld glæde sig over de seneste tal fra Kvægnøglen, som viser, at han driver den tredjebedste forretning blandt alle netværkets 198 deltagere med store racer. DB for første halvår 2009 endte på 14.460 kroner pr. årsdyr.

I sidste uge var hans sjællandske kolleger så inviteret indenfor for at se, hvad det er, Per Thomasen gør så rigtigt, at han år efter år oplever stor fremgang i sin produktion.

Direkte adspurgt kan det dog være svært at svare på, hvad det præcist er, der fungerer så godt, men Per Thomasens faste rådgiver, Keld Nielsen fra Gefion, slår alligevel ned på de helt centrale nøgleord: Rettidig omhu overalt i produktionen.

Faste rutiner
Der er i alt fem ansatte på Per Thomasens gård, men lige meget hvem der udfører de enkelte opgaver, så bliver det gjort på samme måde. På den måde vænner køerne sig til faste rutiner både inden for goldning, malkning, fodring og alt andet.

- Vi vil ikke stresse køerne. Derfor henter vi dem for eksempel ikke til malkning. Langt de fleste af dem kommer af sig selv. Vi får simpelthen køerne til at gøre så meget af arbejdet som muligt, forklarer Per Thomasen.

Specielt ét fokusområde har dog for alvor rykket på resultaterne, nemlig sundhed.

- De senere år har vi vægtet sundhed over ydelse i avlen. For hvis sundheden er god, så kommer ydelsen jo alligevel, siger Per Thomasen, der også har opretholdt god klov- og bensundhed efter køb af en mobil klovboks.

- I hverdagen handler det så om at tage fat på problemerne med det samme og gøre det bedre i dag, end vi gjorde i går. Og så hjælper det at tage ét skridt ad gangen, så vi er sikre på, hvad det er, der giver en effekt, siger han.

- Vi har for eksempel haft rigtig god succes med at give lunkent vand til alle nykælvere med det samme. Det hjælper på tilbageholdt efterbyrd.

Stor fremgang
Per Thomasen har oplevet både høj og stabil vækst i sin besætning, siden han omlagde gården til økologisk produktion i 1998. Det første år som økolog gav køerne en gennemsnitlig ydelse på omkring 7.300 kg. I dag er ydelsen vokset til 10.300.

De flotte resultater får dog ikke Per Thomasen til at hvile på laurbærrene.

- Vi har stadig masser af plads til forbedringer. Især på reproduktionen trænger vi til et løft, men det er jo lidt sværere at få gjort noget ved her om sommeren, siger han.

Plads til forbedring eller ej - mange landmænd kan lære noget af Per Thomasen, mener Susanne Pejstrup, udviklingskonsulent i Gefion.

- Der er faktisk 10.000 kroners forskel mellem de tre bedste og de ni dårligste dækningsbidrag, så der er meget, der kan forbedres de fleste steder, påpeger hun.