Eva Kjer revser dyrlæger

Fødevareministeren opfordrer dyrlæger til at stramme op efter ny opgørelse viser, at for mange stadig bryder loven. Det kommer dog til at se meget bedre ud i 2009, lyder det fra dyrlægeformand.

Fødevareministeren opfordrer nu Dyrlægeforeningen til at komme på banen. En rapport om medicinrejseholdets kontrol af dyrlæger viser, at der blev sanktioneret i 21 procent af kontrollerne i 2008. Fødevareminister Eva Kjer Hansen mener, at dyrlægerne skal stramme op.

- Der er utilfredsstillende, at hver femte af de kontrollerede dyrlæger ikke overholder reglerne. Det er selvfølgelig godt, at myndighedernes kontrol fanger dem, der overtræder reglerne, men der er for mange brud på reglerne, og jeg vil nu tage kontakt til Dyrlægeforeningen for at høre, hvordan de har tænkt sig at medvirke til at få bragt antallet af overtrædelser ned, siger fødevareministeren i en pressemeddelelse.

I 2007 blev der sanktioneret i 28 procent af medicinrejseholdets kontroller.

Antallet af kontroller med de praktiserende dyrlæger er øget fra 40 til 200 om året fra 2007 til 2008.

- Udviklingen viser, at det trods alt går den rigtige vej, men der er langt endnu før tallene er tilfredsstillende. Med veterinærforliget indfører vi obligatoriske sundhedsrådgivningsaftaler, og giver dermed både dyrlæger og besætningsejere endnu større incitament til at sikre sig, at reglerne er overholdt, siger fødevareministeren.

2009 bliver bedre
Hos Dyrlægeforeningen hilser formand Arne Skjoldager det meget velkommen, at Eva Kjer Hansen nu vil tage kontakt til hans forening.

- Det lyder rigtig godt. Nu har vi i et år prøvet at få et møde med hende omkring det her, men det ønske har hun ikke kunne opfylde. Vi har godt været klar over, at der var noget, der ikke var helt i orden, siger han.

Arne Skjoldager har ikke selv set opgørelsen fra Fødevareministeriet endnu, så han kan ikke se hvilke fejl, det er, som dyrlægerne har begået.

- Altså jeg kunne godt tænke mig at se, hvad det er. Er det kommafejl eller er det graverende fejl, der betyder noget for fødevaresikkerheden, siger Arne Skjoldager.

Han fortæller, at visse regler er stærkt bureaukratiske, og reelt er uden betydning.

- Regler er regler og skal selvfølgelig overholdes, men nogle regler er så indviklede og snørklede, og uden noget reelt formål, at nogle måske vælger at sige skidt, så betaler jeg bare ved kasse et, siger Arne Skjoldager om, hvorfor tallet for fejl måske er så stort.

Han fortæller dog, at man igennem den seneste tid har haft en rigtig god dialog med medicinrejseholdet, så han er fuldkommen overbevist om, at når en lignende opgørelser bliver lavet i 2009, så vil tallet se helt anderledes ud.

Læs også