Selvforsynende gyllenedfælder

DEBUT: Efter succesfuld modtagelse i Holland er den danskudviklede nedfælder nu på hjemmebane. I går blev Agrometer-nyheden for første gang vist i aktion ved Løgumkloster.

Uvejr trak op fra morgenstunden, da ejerne af Agrometer A/S, Peter Pedersen og Ivan Petersen, sammen med kollegerne fra maskinfabrikken i Grindsted gjorde klar til at vise en nykonstrueret gyllenedfælder på en mark lidt udenfor Løgumkloster. Heldigvis listede regnbygerne pænt uden om, efterhånden som Agrometers nye bugserede nedfælder uden tank, men med direkte slangeforbindelse til gylletank eller buffertank, skar sig vej gennem græsset.

- Vi har udviklet nedfælderen sammen med en hollandsk arkitekt, der i sin tid pønsede på en løsning til Hollands mange marker, som er omkranset af kanaler. Kanalerne betyder, at det er meget besværligt at komme fra mark til mark med gylle, forklarer Peter Pedersen.

Resultatet af samarbejdet blev en nedfælder kombineret med en fødeslange. Derfor er hele maskineriet væsentlig lettere end andre typer nedfældere – hvilket igen sparer op til 50 procent på dieselforbruget og letter jordtrykket betragteligt.

- Hvor en traditionel gyllevogn med traktor vejer helt op til 50 tons, er vores nedfælder nede på i alt 20 tons. Når slangen er rullet helt ud, vejer resten kun omkring 14 tons, forklarer Agrometer-chefen.

Klar om en måned
Agrometers nedfælder er blevet godt modtaget i Holland, hvor den på tredje sæson gør gylleudbringningen lettere for landmændene. Nedfælderen, der i går arbejdede sig igennem en del af mælkeproducenterne Karsten, Tage og Annemarie Laustens 210 hektar jord, er en prototype. Men de første salgbare maskiner bliver testkørt om en måneds tid, hvorefter de kan købes i Danmark.

Nedfælderen har en kapacitet på 200 kubikmeter i timen afhængig af jordart, gylletype og vejrforhold. Den har en arbejdsbredde på 12 meter.

Læs også