Slagteriarbejdere protesterede mod svineeksport

PROTEST: Cirka 100 slagteriarbejdere markerede mandag deres utilfredshed med eksporten af smågrise til Tysland ved en demonstration, hvor der både var helte og skurke.

»Eksportør af danske arbejdspladser«

Sådan måtte svineproducent Jan Sunesen fra Bøvlingbjerg uden for Holstebro finde sig i at se sin gård blive stemplet i går. Grunden til det hele var, at slagterimedarbejdernes fagforening NNF havde arrangeret en demonstration, der gik ud på at vise utilfredsheden med den stigende eksport af grise i Danmark.

Efter at have vraget et par stykker, som det oprindeligt var planlagt, at man ville have demonstreret foran, men som man så havde fundet ud af også leverede til Danish Crown, var valget faldet på Jan Sunesens gård, da man her, ifølge NNF, udelukkende eksporterer grisene ud af landet.

Undergravende virksomhed
- Det er bydende nødvendigt, at de grise der laves i Danmark, de slagtes i Danmark og forarbejdes i Danmark. Som fødevarearbejdere så kan vi ikke længere se på, at enkelte landmænd undergraver hele det effektive produktionsapparat og eksporterer alle deres grise ud af landet, uden at efterlade andet end gyllen, lød det fra Jens Peter Bostrup, næstformand i NNF i en tale under demonstrationen.

Som det hører sig til i den slags demonstrationer, så var de røde faner rullet ud, og Jens Peter Bostrup havde placeret sig på toppen af en ølkasse, hvor han udover at tale til demonstranterne især også henvendte sig til pressen, der var mødt talstærkt op.

Demonstranterne holdt sig under hele seancen i indkørslen, da de ikke ville ind på gården af hensyn til smittefare på grisene i Jan Sunesens produktion, forklarede en slagterimedarbejder.

Selv kom Jan Sunesen aldrig ud fra sin gård, men en flok personer så med fra gården i behørig afstand. Hele seancen varede cirka ti minutter.

Så skulle der fejres
Efter at flokken havde været på besøg hos »skurken« Jan Sunesen, havde NNF fået den idé at finde en helt. Turen gik derfor hen til Arne Bech Poulsen i Dybe uden for Lemvig. Han er svineproducent gennem 24 år, og laver 6.500 slagtesvin om året, som han leverer til Danish Crown.

Smågrise laver han dog også, og dem afsætter han til puljen, hvilket reelt vil sige, at nogle af disse smågrise bliver eksporteret til Tyskland.  Det stoppede dog ikke slagteriarbejderne fra at hylde Arne Bech Poulsen med vin og madkurv, da de mener, at han er leverandør af danske arbejdspladser.

- Jeg har meget forståelse for de af mine kolleger, der leverer til Tyskland. Det er et spørgsmål om overlevelse. Varerne har en tendens til at søge derover, hvor man kan få mest for dem, sagde Arne Bech Poulsen efter næstformanden i NNF, Jens Peter Bostrup, havde holdt endnu en tale fra sin ølkasse.

Transport
Svineproducenten leverer dog selv til de danske slagterier, da han er af den overbevisning, at det hele nok skal vende igen.

- Jeg tror på en dansk slagtesvineproduktion trods alt, og så er der jo også noget med transport. Den væsentligste grund er dog nok, at jeg gerne vil holde liv i de virksomheder, som vi leverer til, siger Arne Bech Poulsen

I lighed med seancen hos Jan Sunesen varede det hele cirka 10 minutter, inden busserne med slagteriarbejderne igen blev fyldt og trillede tilbage mod Holstebro.

Læs også