Funktionel stald i Tranekær

BYGGERI: Gråkjær åbnede onsdag dørene op for ny slagtesvinestald bygget på bar mark på Langeland.

Trods finanskrise og mange mørke skyer over svineproduktionen i det ganske land, skyder der dog stadig nye svinestalde op, og fremmødet til åben stald-arrangementer er på nuværende tidspunkt overraskende stort.

Onsdag præsenterede Gråkjær Staldbyg A/S en utraditionel, men meget funktionel slagtesvinestald bygget på bar mark til Anni og Jens Jensen i Tranekær på Langeland, og det er anden gang inden for 4-5 år, at Gråkjær Staldbyg er i gang ved den langelandske familie.

Integreret produktion
Anni og Jens Jensen har hidtil drevet deres ejendom med 200 søer, fedet alle slagtesvin og dyrket de 340 hektar jord, men de har netop udvidet produktionen til 350 søer med slagtesvin.

- Vi er af den lidt gammeldags holdning, at søer og slagtesvin skal passe til det areal, som man nu engang har, så vi udvider nu til en fortsat integreret produktion, siger Jens Jensen.

Han har foruden den nye slagtesvinestald også haft Gråkjær til at bygge på hovedejendommen, som ligger 3-4 kilometer væk.

- Vi har udover denne slagtesvinestald netop også renoveret vores poltestald, samt bygget en helt ny løbe- og drægtighedsstald med transponder, fortæller Jens Jensen.

Parret er begge landbrugsuddannet, og det er hovedsageligt Anni, der står for soholdet.

- Det er en familiebedrift, vi har, for vi er begge beskæftiget på bedriften, og så har vi to unge medhjælpere, fortæller Jens Jensen.

Produktionen drives med to ugers holddrift med cirka 325 grise pr. hold.

En anderledes indrettet stald
Den nye stald er en utraditionel indrettet slagtesvinestald, hvor der er lagt vægt på korte afstande og let overblik. En indretning der har betydet, at ikke en eneste kvadratmeter er overflødig, og hvor der er tænkt i meget rationelle arbejdsgange.

- Gråkjær var i denne sag ret låst af målene på de 1650 kvadratmeter fra ansøgningen til kommunen, så der blev tænkt kreativt for at få flest mulige stipladser inden for de fastsatte rammer, fortæller Lars J. Mogensen, der er salgskonsulent på dette projekt.

Bygningen består af 5 sektioner, samt en central placeret syge- og aflastningssektion modsat fordelingsgangen.

- Udleveringsrummet med plads til 200 dyr, eller hvad der cirka svarer til et træk på lastbilen, ligger også modsat fordelingsgangen, og transportvejen fra sektionerne til udleveringen er utrolig kort, siger Lars J. Mogensen.

Han fortæller videre, at stalden desuden er forsynet med Skov-ventilation, kombineret med luftrensning i to af staldens sektioner. I forbindelse med miljøgodkendelsen var der krav om, at ammoniakindholdet skal reduceres.

Det er Patriotisk Selskab der i dette projekt har stået for miljøansøgningen.

Ens fodring på ejendommene
- Jens Jensen havde et ønske om, at fodringsanlægget blev magen til det eksisterende på hovedejendommen, så de ansatte ikke var uvant med systemet, siger Lars J. Mogensen.

Der er derfor i sektionerne monteret ACO Funki-inventar med langkrybber samt Datamix-vådfodringsanlæg fra Skiold.

Der er mulighed for at fodre med to forskellige blandinger, og blandetanken er i foderrummet placeret i en grav, og er dermed rigtigt placeret i forhold til inspektion og rengøring.

- Graven til blanderen er nu kun lavet, da det var billigere end at hæve taget i foderrummet, men det gør det nemt at arbejde med, siger Jens Jensen.

Han kan efter den sidste montering i den kommende uge have stalden klar til brug for nye dyr.

Læs også