Maskinstation drosler ned

OMLÆGNING: Brødrene Knud og Jørn Ringberg Sørensen skruer med salget af en stor del af maskinparken ned for maskinstationsdriften for at hellige sig gården, køerne, familien og motorcykler.

Med den store maskinauktion i lørdags på maskinstationen i Balslev håber brødrene Knud (42 år) og Jørn Ringberg Sørensen (37 år) at få mere tid til deres familier med hver tre børn, deres egen fælles bedrift med 130 hektar og 95 jerseykøer, og igen at kunne dyrke deres interesser for motorsport. Knud har således købt sig en motorcykel og skal samtidig følge sin 12-årige søns karriere indenfor garden pulling sporten, mens Jørn har købt sig en speedway-cykel for at vende tilbage til barndomsklubben i Fjelsted.

Med den store 12-rækkede selvkørende roeoptager og ditto roevogn under hammeren er det definitiv slut med roeoptagning. Det samme gælder gyllekørsel for kunder, da alt gylleudstyret, inklusive den store selvkørende Terra Gator gyllenedfælder, er solgt.

- Det bliver maskinstationsdrift på et andet niveau, hvor vi mere vil satse på pasningsaftaler og passe egen bedrift. Vi vil ikke køre så langt efter opgaverne, som vi har gjort, men vi beholder den største Krone-snitter, så vi både fortsat tilbyder ensilering af majs og græs, lød det fra Jørn Ringberg Sørensen, som sammen med broderen og folkene fra Herning Maskinstation i tirsdags var i gang med at line op til lørdagens store auktion.

Hver morgen halv seks
Brødrene Ringberg Sørensen har hver eneste dag i ti år fodret køer med deres fuldfodervogn på fire større kvægbedrifter. Det er også slut nu.

- Klokken halv seks om morgenen i samtlige årets 365 dage har Knud og jeg enten skulle ud med foder eller ned i stalden for at passe vores køer. Og så samtidig have en længere og længere sæson med maskinstationen, hvor der tilmed de seneste år har været meget besværlige høstsæsoner, hvor de gode høstdage har ligget i weekenden.

- Samtidig gør udviklingen i samfundet, at er det blevet vanskeligere at skaffe medarbejdere, som vil stå standby evig og altid, lyder det fra den yngste af de vestfynske brødre, der fra at have 6-8 fastansatte fremover kun har tre medarbejdere.

- Dermed regner vi med at kunne få skruet en dagligdag og weekenderne sammen, så vi alle igen får det så sjovt, som det engang var at både passe køer og køre maskinerne i marken. Og hvor travlheden primært er koncentreret omkring høsten og majssæsonen.

På landsholdet
Samtidig har brødrene erkendt, at der skal være tid til deres børn, ganske som forældrene Åse og Søren Ringberg Sørensen havde, da de selv blev bakket op, når der skulle køres speedway. Faktisk har både Knud og Jørn som Fjelsted-kørere været på landsholdet.

Og et godt et år var sidstnævnte i England som mekaniker for en professionel kører, efter han selv var blevet udlært som entreprenørmaskinmekaniker og havde stoppet sin egen speedway-karriere for at komme hjem og starte maskinstation sammen med sin fem år ældre, landmandsuddannede storebror.

- Overvejerne har vi haft et års tid, og vi er tilfredse med at have taget beslutningen nu, hvor vi kan sadle om med en god økonomisk ballast efter nogle meget travle år, siger Ringberg'erne, der samstemmende udtrykker ærgrelse over rygterne om en dårlig økonomisk situation som bevæggrund til omlægningen.

- Det har intet på sig, betoner de og glæder sig til at se frem til et nyt liv uden kun store maskiner og arbejde døgnet rundt.

Læs også