Godsejer med mange titler
Eirik Vinsand driver Mineslund gods på halvøen Asnæs ved Kalundborg som økologisk landbrug med egen gårdbutik.
Eirik Vinsand, ejer af godset Mineslund på halvøen Asnæs ved Kalundborg, er ikke kun en mand med mange titler, men også indehaver af en glad og optimistisk humor.
Klikkes der ind på hjemmesiden www.mineslund.dk fremgår det, at Eirik Vinsand - udover titel af godsejer - også er chef, vicevært og weekendafløser, ligesom arbejdsområderne på Mineslund blandt meget andet også omfatter HR, CSR, IT og PR.
Også agronom og økolog
Men med til et spraglet visitkort hører, at Eirik Vinsand også er økolog med en uddannelse som agronom. Som bekendt er økologi videnskaben om forholdet mellem levende væsner og mellem dem og deres miljø. Men på godset Mineslund er økologi ikke kun videnskab, men et stykke praktisk hverdag med egen gårdbutik.
Og på godset Mineslund kan det mærkes, at gårdbutikker stiger i popularitet. Således er antallet i det ganske land løbet af meget få år fordoblet til ikke færre end godt 1200 af slagsen, Og det betyder blandt andet, at flere og flere forbrugere vender supermarkedernes kølediske ryggen til fordel for gårdbutikker med blandt andet økologisk kød og grøntsager.
Butik med uddannede slagtere
På Mineslund prioriteres dyrevelfærd højt. Og selv om driftsformen kræver store græsarealer og store mængder halm, lever samtlige godsets dyr i sommerhalvåret op til kravet om at gå på græs, mens de om vinteren har fri adgang til halmleje.
Og på Mineslund er gårdbutikken en decideret slagterbutik med to uddannede slagtere og et par andre kvalificerede medarbejdere bag disken.
- I 2002 besluttede vi selv at forarbejde både kød og andre slagterprodukter, hvorimod vi stadig får slagtet kvæg i et eksternt slagtehus, som det med vores forholdsvis begrænsede forbrug ikke kan betale sig at investere i, siger Eirik Vinsand og føjer til, at besætningen på Mineslund tæller 650 kreaturer, og at den årlige produktion af stude er cirka 250, der suppleres med købte kalve.
I den dyre ende af prisskalaen
- Der er ingen tvivl om, at dansk økologisk kød hører til i den dyre ende af prisskalaen. Og det skal det også gøre, da produktions-omkostningerne er mellem 20 og 30 procent højere end ved konventionel produktion, siger Eirik Vinsand og føjer til, at prisforskellen ikke forskrækker bevidste forbrugere.
- Selv om kød fra lande med meget lave produktionsomkostninger i dag sætter prisen på det danske marked, kan vi altså godt være med. Men det kræver blandt andet, at vore kunder tænker stort, og er indforstået med, at udskåret og portioneret i denne sammenhæng har en anden betydning, siger Eirik Vinsand og oplyser, at Mineslund leverer hakket kød i 3-5 kilo poser, og at andre udskæringer ikke er finparteret.
Salget af økologiske produkter fra Mineslund er baseret på internethandel. Der leveres fragtfrit over hele Sjælland i egen kølevogn, mens der efter aftale også kan leveres til adresser vest for Storebælt.
Fra konventionel drift til økologi
Eirik Vinsand overtog i 1989 Mineslund og Asnæsgården, der hørte under godset Lerchenborg, indtil de i 1952 blev solgt fra til Titi Lund, der drev ejendommene i 37 år. I dag drives de to gårde som en enhed med Mineslund, opført i 1798, som hovedgård.
Til Mineslund og Asnæsgården hører 672 hektar, hvoraf 380 hektar er ager, 207 hektar skov, 50 hektar eng og 35 hektar blandt andet strand, krat og ejendomme.
- I de første ti år blev gårdene drevet konventionelt med en besætning af Sortbroget Dansk Malkerace, selv om vi flere gange var undervejs med at lægge hele bedriften om til økologi. Men det var en begrænset, naturlig nedbørsmængde i området, der holdt os tilbage indtil 1999, da lyse udsigter for økologisk planteavl og en tilbundsgående driftsanalyse overbeviste os om, at det var nu eller aldrig, siger Eirik Vinsand og føjer til, at gårdenes skovarealer stadig drives konventionelt.
Ingen nødbremse
Eirik Vinsand understreger, at økologisk planteavl var og er en kæmpe udfordring.
- Hvor et konventionelt landbrug altid kan trække i en nødbremse i form af kemikalier, er et økologisk landbrug overladt til at stole på egne evner med henblik på at forudse og forebygge naturens luner, siger Eirik Vinsand og føjer til, at indførelse af økologi reducerer udbyttet af afgrøder med omkring en fjerdedel.
- Men hertil kommer, at arbejdsrutiner radikalt skal lægges om. Hvor der i et konventionelt landbrug arbejdes med marksprøjter og gødningsspredere, hører gasbrændere til ukrudt og skræmmepistoler til at holde krager og råger væk fra nysåede majsmarker mere hjemme i et økologisk landbrug, siger Eirik Vinsand og oplyser, at arbejdet på Mineslunds og Asnæsgårdens marker og i skove klares af to faste medarbejdere plus et par elever.