Miljøvenlig dansk mælkeproduktion målt på metanudledning
DEN RIGTIGE VEJ: Danske mælkeproducenter har fra 1990 til 2005 reduceret metanudledningen med gennemsnitligt 0,25 kilo årligt pr. 1000 kilo produceret mælk.
Målt på udledningen af metan bliver dansk mælkeproduktion mere og mere miljøvenlig. Det er på trods af, at Danmark ligger næsten i top i EU med hensyn til den udledte mængde metan pr. malkeko, kun overgået af Sverige og Holland.
Men når det gælder metanudledningen i forhold til mælkeproduktionen ligger Danmark nemlig næsten i bund blandt EU-landene. Her ligger kun Finland, Spanien og Ungarn lavere, fremgår det af Statistik Nyt fra Dansk Landbrug.
For begge opgørelser gælder, at der ikke foreligger data fra de tre små EU-lande Malta, Luxembourg og Cypern.
Faldende metanudledning
Danske kvægbrugere kan i øvrigt bryste sig af, at deres udledning af metan har været faldende igennem en lang årrække.
Fra 1990 til 2005 har dansk kvægbrug under ét reduceret metanudledningen med gennemsnitligt 2300 ton om året. Her har en stigende svineproduktion imidlertid trukket i den modsatte retning, så netto-reduktionen i metanudledningen for det samlede landbrug er på gennemsnitligt 1200 ton årligt i denne periode (figur 1).
Set med miljøbriller skal metanudledningen fra mælkeproduktion måles i forhold til produktionen og ikke i forhold til antallet af køer. Det betyder, at det ikke gavner miljøet at reducere metanudledningen, hvis det sker på bekostning af mælkeydelsen. For så skal der jo bare flere køer til at præstere den samme produktion, lyder forklaringen.
Danmark ligger pænt
Som nævn ligger metanudledningen herhjemme lavt i forhold til mælkeproduktionen sammenlignet med hovedparten af de øvrige EU-lande. Som det illustreres i figur 2, har danske mælkeproducenter fra 1990 til 2005 reduceret metanudledningen med gennemsnitligt 0,25 kilo årligt pr. 1000 kilo produceret mælk. Figur 2 viser også, hvordan udledningen er steget pr. ko i samme periode.
Metan dannes fortrinsvis som et biprodukt ved nedbrydning af organisk stof i forbindelse med fordøjelsesprocessen. Desuden dannes der metan, når husdyrgødning lagres som gylle og nedbrydes under iltfrie forhold.