Flere borer efter vand i år
(EFFEKTIVT LANDBRUG) Det indtil videre tørre forår, kombineret med høje kornpriser, har fået flere landmænd til at bestille markvandingsboringer.
Indtil videre er det kun blevet til enkelte dage med regn i en usædvanligt tør maj måned. Det er dyrt at få lavet en vandboring og anlagt et rørsystem, men høje kornpriser har gjort, at det bedre kan betale sig.
Efter kommunalreformen er opgaven med at uddele vandingstilladelser, blevet overdraget til kommunerne fra de nu nedlagte amter. Der findes intet nationalt overblik over antallet af tilladelser, og mange kommuner har endnu ikke styr på deres databaser.
Effektivt Landbrug har derfor forsøgt at få en fornemmelse for vandingsaktiviteten ved at spørge brøndborere landet over, om der er gang i markvandsboringerne. De fortæller, at efter en lang periode med faldene aktivitet, er bestillingerne igen begyndt at dukke op. Kun i Nordjylland og på Fyn er aktiviteten formentlig uændret.
Brøndborere i Sønderjylland, Midtjylland og på Sjælland har til gengæld alle oplevet et stigende antal henvendelser.
- Jeg har haft 25 markvandsboringer i år. Det svarer til mit totale antal markvandsboringer over de sidste fem år, siger brøndborer Asbjørn Højfeldt i Herning, om den pludselige stigning. Han har endda haft to boringer så langt væk som på Fyn.
Meldingen er den samme fra Sjælland og Sønderjylland. Det er dog noget problematisk at vande på Sjælland, da der kun sjældent bliver givet vandingstilladelser til andet end specialafgrøder. Men på trods af det, har brøndborer Flemming G. Christensen oplevet en stigning.
- Der bliver generelt lavet meget få markvandsboringer. 10-15 styk om året på hele Sjælland. Jeg har lavet fire i år, så det er helt exceptionelt, siger han.
På Esbjerg egnen melder brøndborer Ib Glibstrup også om stigende aktivitet, selvom markvandsboringer kun er en lille del af hans forretning.
- Der er også en del erstatningsboringer og udskiftning af ældre anlæg, siger han. På grund af høje kornpriser forventer Ib Glibstrup endnu flere boringer næste år.
Og netop kornpriserne er anledning til, at det kan betale sig at vande, vurderer Kjeld Nørgaard, der er planteavlskonsulent ved rådgivningsselskabet Heden og Fjorden i Herning.
- I og med at kornprisen er blevet fordoblet, er der selvfølgelig bedre økonomi i at vande. Stigningen skyldes udelukkende afgrødepriserne, siger han.
- Det er en investering, der hurtigt giver afkast. Hvis kornprisen stadig lå omkring 80 kroner, var der nok ikke så mange der ville vande, fortæller han og minder om, at det er ved at være for sent at bestille et helt nyt anlæg, hvis man havde håbet at vande i år.
Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug tirsdag 27. maj.