Gummimåtter til 15 kroner stykket

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Måtter der er lavet af en gammel gummibane fra en grusgrav er billige, og så er de armerede, så søerne ikke kan ødelægge dem.

- Man kan jo give flere hundrede kroner for en gummimåtte, og det er da helt vildt. Det er jo ikke engang, fordi de kan holde. Det har vi nemlig prøvet. Dem, vi har nu, er armerede, og så koster de kun 15 kroner stykket, oplyser Henrik Jensen.

- Ja, og dem kan søerne med sikkerhed ikke rive i stykker, forsikrer Kim Thomsen, der er driftsleder på sobesætningen ved Ålborg.

- Vi har købt et 300 meter brugt gummibånd fra en grusgrav for 5.000 kroner, og det skærer vi selv op i passende længder til søerne med en stiksav. Det koster dog nogle klinger, indrømmer Kim Thomsen.

- Måtterne er ellers dyrere, end de skulle have været. Først skulle vi give et par kasser øl for gummibåndet, men det blev i stedet til 5.000 kroner, inden vi havde handlet færdigt, smiler Henrik Jensen, der indrømmer, at prisen dog stadig er rimelig.

- Lige nu bliver der lagt gummimåtter i alle farestier efterhånden som sektionerne tømmes, forklarer Kim Thomsen.

Driftslederen er ikke i tvivl om, at gummimåtterne har en god effekt.

- Hvis der er en begyndende rødmen på skulderen, så går det hurtigt over med noget bluespray og en gummimåtte, forsikrer han:

- Det virker meget bedre end de skulderpuder, som vi tidligere har brugt, for da var det ligesom om, at såret kunne gro videre inde under puden, men det er helt anderledes med gummimåtten.

Gummimåtterne boltes fast til underlaget henne under soens hoved, og så holder det.

- Først bandt vi gummimåtterne fast med fire strips. Det holdt slet ikke, men det gør det, når vi bolter dem fast. Desuden kan man løfte dem op bagerst og gøre rent under dem, når de kun er boltet oppe foran, fortæller Kim Thomsen.

Læs resten af den faglige føljeton i Effektivt Landbrug Weekend lørdag 24. maj.

Læs også