(EFFEKTIVT LANDBRUG) Engelske forskere har netop vist, at E.coli nedbryder lysin i fermenteret foder, hvis indholdet af mælkesyre i foderet samtidig er for lavt.
Man har længe vist, at syntetisk lysin ofte går helt eller delvist tabt i fermenteret vådfoder, men der har kun været forskellige teorier om årsagen. Nu har engelske forskere imidlertid fundet ud af, hvad det er, der får lysin til at forsvinde, når vådfoder fermenterer.
Ifølge det engelsksprogede magasin Feed-Mix er det E.coli i foderet, der er ansvarlig for, at noget af lysinen går tabt, når niveauet af mælkesyrebakterier er for lavt.
Det er forskere fra universitetet i Plymouth, med Professor Peter Brooks i spidsen, der har undersøgt seks forskellige vådfoderblandinger: To forskellige mælkesyrekulturer med og uden tilsætning af E.coli, en foderbladning, hvor der udelukkende blev tilsat E.coli, og endelig var der en vådfoderblanding, hvor der ikke blev tilsat noget.
Derefter så forskerne på udviklingen af mælkesyre-indholdet i blandingerne samtidig med indholdet af syntetisk lysin.
På den baggrund konkluderer de, at noget af lysinen går tabt, når indholdet er E.coli er for højt, og indholdet af mælkesyre er for lavt.
Desuden oplyser de, at fravær af mælkesyrebakterier ved fermentationens start tilsyneladende har en stærk negativ effekt på indholdet af lysin i foderet. På den baggrund holder de E.coli ansvarlig for tabet af lysin, idet E.coli ifølge forskerne var til stede i begge de vådfodertyper, hvor der ikke samtidigt blev tilsat mælkesyrebakterier.
- Eftersom E.coli derved ikke svækkes af mælkesyre i foderet, vil bakterierne forbruge meget af lysinen og danne cadaverin, skriver Feed-Mix.
Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug fredag 16. maj.